- Categorii: Sape
Contine firme recomandate. Vezi firmele.
Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.
Majoritatea lucrarilor din domeniul constructiilor si, in special, calitatea acestora prezinta dependenta fata de alte proceduri anterioare. Sapa de egalizare se incadreaza perfect in aceasta categorie de lucrari, ce ofera un suport perfect pentru lucrarile dedicate finisajelor de pardoseli in majoritatea cladirilor.
Ce este sapa de egalizare?
Produsul in sine are la baza o reteta care se pregateste si se livreaza mecanizat, fie de la statia pentru betoane, fie se prepara direct pe santier. Pomparea la fata locului este facuta tot de echipa care face livrarea sau folosind pompe proprii, prin urmare operatiunea este rapida, iar materialul conform cu solicitarea facuta de constructor.
Sapa de egalizare va juca un rol esential in tot ceea ce urmeaza sa fie lucrat la nivel de pardoseala, drept finisaj. In plus, va oferi, ulterior, un suport nevazut, care mentine suprafata ce preia traficul intr-o stare buna, fara sa existe pericol de degradare datorat unui suport nepotrivit.
Cerintele din proiect stabilesc clar ce calitati trebuie sa aiba aceste sape de egalizare. Amintim aici cateva dintre acestea:
- Sa fie compatibile cu materialul folosit la placarea pardoselei;
- Sa contina aditivi coordonati cu tipul traficului declarat;
- Sa preia greutatea suportata de pardoseala si sa o transfere catre placa.
Care sunt principalele utilizari?
Pentru a avea certitudinea ca sapa de egalizare este corect turnata, trebuie sa fim siguri ca echipa care executa lucrarea este profesionista si ca materialele folosite sunt de calitate superioara. Pomparea mecanizata si continua, pana cand toata suprafata este acoperita, este un pas important in setul etapelor de lucru.
Conform cu indicatiile din proiect, este permisa adaugarea unui material suplimentar in scop de izolare. Pe langa beneficiile obisnuite, amintim:
- Inaltarea pardoselei la un nivelul optim;
- Amortizarea socului reprezentat de trafic si distribuirea lui egala pe suprafata placii;
- Mentinerea in perfecta stare a structurii placii din beton armat.
Este de inteles ca suma acestor calitati reprezinta motivul pentru care o sapa de egalizare va fi turnata in toate constructiile de tip:
- Case individuale si apartamente in blocuri;
- Cladiri pentru firme, policlinici, magazine, locatii pentru productie sau servicii;
- Cladiri comunitare cum sunt scolile, gradinitele, cabinete individuale, sedii administratii locale, etc.;
- Centre comerciale tip supermarket, centre de cultura, spatii in aerogari si gari;
- Zone pentru parcare, depozite, zone de tranzit intre cladiri, etc.
Caracteristici
Inainte de a comanda un anumit tip de sapa de egalizare, este util sa stim care sunt caracteristicile pe care le are in functie de reteta preparata.
Este foarte convenabil ca, intre materialul sapei si materialul de finisare pardoseala, sa existe o compatibilitate cat mai buna. Retineti ca acest transfer sporeste calitatea si productivitatea lucrarilor.
Despre aceste caracteristici, gasiti detalii in cele ce urmeaza:
- Sunt adaptabile la varianta de material cu care se executa acoperirea pardoselei;
- Se pun in opera in timp redus, chiar daca suprafata in lucru este mare;
- Se usca repede pana la maturare, uneori chiar foarte rapid, cand reteta contine aditivi speciali;
- Reteta este adaptabila in functie de necesitatea rezistentei la variatii mari de temperatura;
- Reteta adecvata va oferi elasticitate sapei utilizata in traficul greu.
Principalele tipuri de sape de egalizare
In functie de ingrediente si de destinatie, sapele de egalizare sunt disponibile in mai multe variante. Fiecare dintre acestea ofera constructorului un anumit tip de manevrabilitate la punerea in opera, dar, in special, oportunitati ce tin de:
- Temperatura la care se lucreaza;
- Tipul de trafic pe care il va prelua si distribui sapa;
- Tipul de material cu care se lucreaza stratul de uzura (parchet laminat sau natural, linoleum, gresie, marmura, piatra naturala, mocheta, etc.).
Este de inteles ca atingerea unei compatibilitati perfecte intre sapa si stratul de finisare este de dorit, mai ales daca ne dorim ca rezultatul obtinut sa fie de durata. Astfel, putem alege unul dintre produsele:
Sapa semiumeda
Cand lucrarile sunt realizate la temperatura scazuta, folositi acest tip de sapa. Motivul este ascuns chiar in denumirea produsului, sapa semiumeda, care face referire la inlocuirea unei cantitati mari de apa cu un alt ingredient.
Liantul hidraulic este cel care inlocuieste apa si ofera reducerea drastica a timpului de intarire si maturare definitiva a sapei. Mai mult, acest liant ofera sapei rezistenta mecanica suplimentara, lucru apreciat pentru trafic dificil.
Sapa umeda
Este cel mai comun tip de sapa, comandat, mai ales, cand lucrarile nu implica conditii deosebite. Este compatibila cu cele mai multe materiale de acoperire pardoseli.
Timpul de uscare ar putea sa se incadreze intre 24 de ore si cateva zile, acest lucru depinzand, desigur, de mai multi factori. Grosimea sapei si temperatura la momentul turnarii sunt conditii esentiale pentru timpul de maturare.
Sapa autonivelanta
Sapa autonivelanta este tipul de sapa care poate fi lucrata direct in santier. Amestecul de ingrediente este gata preparat si ambalat in saci, fiind necesara doar completarea cu apa curata.
Respectand proportia indicata de producator, sapele rezultate sunt suficient de rezistente in timp si permit acoperirea suprafetelor cu materiale comune de finisaj.
Sapa flotanta
O astfel de sapa nu va avea contact cu placa din beton. Separarea este realizata prin inserarea unui strat care, de regula, este unul izolator. Izolantul poate fi din gama celor termice, fonice sau hidro, in functie de necesitatea proiectului sau solicitarea expresa a beneficiarului.
Sapa autoaderenta
Este sapa care va face corp comun cu placa din beton. Cand nu sunt necesitati speciale legate de termoizolare, hidroizolare sau izolare fonica, sapa autoaderenta este cea mai rapida varianta prin care sa aduceti la nivel suprafata pardoselei.
Etape de executie si turnare
Sa fie respectate etapele de lucru in acest domeniu este esential. In speta, sapele pot fi lucrate fie in regim mecanizat (pomparea materialului), fie direct in santier cu un material pregatit cu propria betoniera si turnat, mai apoi, manual sau chiar cu pompa speciala pentru sape.
Pentru oricare dintre variante, etapele de executie trebuie sa se succeada, astfel:
- Verificarea si pregatirea placii suport – Placa suport trebuie sa fie curata si fara denivelari evidente. Daca sunt asperitati evidente, se indeparteaza. Daca sunt gauri sau fisuri, se acopera cu mortar si se niveleaza. Pentru curatarea finala, se lucreaza fie manual, fie cu aparatura electrica de aspirare si spalare. Nu trebuie sa existe pete sau praf, deoarece igreuneaza priza sapei cu placa;
- Montare strat izolator sau pulverizare amorsa – Placa suport se amorseaza cu un lichid adecvat. Nu veti realiza amorsare cand aplicati un strat izolator, indiferent de tipul acestuia, daca turnati o sapa flotanta. Etapa de amorsare ajuta, inclusiv, la stabilitatea in timp a sapei. Puteti realiza amorsare cu un pistol electric cu rezervor sau manual cu o bidinea ori trafalet. De regula, se asteapta in jur de o ora inainte de a turna sapa de egalizare;
- Amestecare material pentru sapa – Cand amestecarea ingredientelor se face in santier, se aloca atentie la dozarea apei. Sapa venita de la statia pentru betoane este deja pregatita pentru pompare;
- Nivelarea sapei – La pompare mecanizata, in mod sigur, veti avea productivitate. Nivelarea se realizeaza de constructor cu ajutorul unor dispozitive manuale sau electronice pentru a obtine nivelul corect;
- Verificarea lucrarii – Sapele de egalizare pot fi utilizate la cel putin 24 de ore, asta in conditii normale de temperatura si o grosime de maxim 3 mm. Pentru 10 mm grosime sapa, este foarte posibil sa fie necesare cel putin 6 zile pana la uscarea definitiva.
Instructiuni de aplicare
Insistam aici asupra unor instructiuni de aplicare ale sapelor al caror material a fost produs in santier. Aveti in vedere urmatoarele aspecte, pentru un rezultat de calitate:
- Sacii cu pulbere pentru sapa sa fie alesi conform cu necesarul din proiect;
- Amestecul sa se faca progresiv, suplimentand cu apa;
- Betoniera sa fie de capacitate potrivita cu necesarul de material;
- Malaxarea se face in etape si in timp suficient, conform indicatiilor producatorului;
- Umpleti complet o suprafata inceputa. Nu completati a doua zi;
- Nu placati cu materiale de finisaj inainte ca sapa sa se usuce complet.
Care este pretul pe metru patrat?
Laund in considerare varietatea de sape, pretul final / m2 este caracterizat de trei componente:
- Tip de sapa produs, livrat si pompat de statie de betoane;
- Cantitate de material comandat in functie de suprafata;
- Pret manopera constructor in functie de tipul sapei.
Pretul pentru manopera variaza, la randul sau, in functie de operatiunile care se executa asupra sapei deja turnata, astfel:
- Aplicarea unui strat de izolare in cazul sapelor flotante;
- Tipul si grosimea sapei, in legatura cu operatiunea de nivelare;
- Suprafata totala pentru care se executa lucrarile.
Firme recomandate. Promovat
Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.