Cauti un tamplar in zona ta?

Gasesti rapid pe Reformex.

Pe santierele de constructii, tamplarul este responsabil cu realizarea si asamblarea structurilor sau a altor cadre din lemn. Cele mai comune astfel de structuri sunt sarpantele. Totusi, un tamplar poate de asemenea construi de la zero o casa din lemn (sau pe structura din lemn). Printre principalele indatoriri ale tamplarilor in domeniul constructiilor, amintim:

  • Montarea sau demontarea diferitor elemente de tamplarie (usi, ferestre etc.);
  • Realizarea structurilor de rezistenta pentru acoperis sau pentru cladirile din lemn;
  • Inspectarea, intretinerea si repararea elementelor din lemn ale caselor;
  • Constructia si montarea scarilor din lemn.

De asemenea, desi lemnul este materialul de baza in domeniul tamplariei, echipele de tamplari trebuie sa poata lucra cu mai multe materiale. De exemplu, majoritatea intamplarilor care realizeaza acoperisuri sunt de asemenea specializati in instalarea sistemelor de izolatie. De asemenea, tamplarii specializati in montarea usilor si a ferestrelor trebuie sa poata deopotriva accesoriile acestora (incuietori, manere, balamale etc.).

Asadar, meseria de tamplar este polivalenta si nu se rezuma strict la prelucrarea lemnului. De asemenea, dat fiind ca este un mestesug calificat, persoanele care presteaza servicii de tamplarie trebuie sa isi insuseasca mai multe cunostinte de specialitate. De exemplu, tamplarii trebuie sa poata opera echipamente diversificate, dar si sa cunoasca proprietatile si domeniile de aplicare ale diferitelor esente de lemn.

Solicita oferte in mod gratuit
tamplar

Cum procedezi cand alegi profesionistul?

contacteaza

Oferi detalii despre proiect

Contacteaza direct profesionistul sau trimite o oferta prin formularul de contact.

discuta

Primesti mai multe oferte

Primesti oferte de la mai multi profesionisti care corespund nevoilor tale.

alege

Alegi profesionistul ideal

Compara ofertele, contacteaza si alege profesionistul, incepe proiectul.

Inscrie-te pe REFORMEX, este gratuit!

Esti profesionist (firma sau meserias)? Prestezi servicii si vrei sa fii recomandat de REFORMEX clientilor? Inscrie-te aici.

Nu ai timp sa cauti?

Trimite detalii despre proiect si vei fi contactat de tamplari.

Ne ocupam noi de gasirea unui tamplar.

Trimite-ne detaliile despre proiectul tau.

Salveaza timpul petrecut cu cautarea.

Vei primi oferte de la tamplari verificati de REFORMEX.

Ce iti recomandam cand alegi un tamplar?

Ce competente si calificari trebuie sa detina un tamplar?

O persoana nu poate obtine titlul de tamplar calificat decat daca demonstreaza anumite competente. Asadar, calificarea si competentele sunt complementare. In acest sens, competentele de care tamplarii trebuie sa dea dovada sunt de mai multe categorii.
In primul rand, tamplarii trebuie sa detina cunostinte aprofundate despre tipurile de lemn si aplicabilitatea acestora. In al doilea rand, acestia trebuie sa detina cunostinte de geometrie, astfel incat sa poata executa lucrarile conform cu proiectul tehnic. Si, nu in ultimul rand, echipele de tamplari trebuie sa poata opera o varietate de echipamente.

Din punct de vedere al calificarii, daca o persoana poate face dovada ca si-a insusit si detine cunostintele mentionate anterior, aceasta poate sustine un examen teoretic si practic in fata unei comisii autorizata de catre Autoritatea Nationala pentru Calificari. In urma absolvirii examenului, tamplarul primeste din partea comisiei un certificat de calificare, care ii ofera dreptul de a profesa pe intreg teritoriul Uniunii Europene.

Putem angaja un tamplar necalificat?

Avand in vedere faptul ca tamplaria este o meserie calificata, cel putin din punct de vedere teoretic, termenul de „tamplar necalificat” nu exista. Totusi, in practica, intalnim persoane care practica tamplaria fara a detine un certificat de recunoastere a competentelor.
Asadar, angajarea personalului necalificat pentru realizarea tamplariei este posibila. Cu toate acestea, aceasta practica este ferm descurajata de specialistii din domeniul constructiilor, iar explicatia este foarte simpla. Personalul necalificat nu detine cunostintele necesare pentru a realiza o structura de calitate. Mai mult decat atat, o structura din lemn de calitate indoielnica este deopotriva nesigura.

Acestea fiind spuse, angajarea unui tamplar calificat nu este doar optiunea recomandata, ci si cea mai eficienta si mai sigura. De asemenea, veti observa ca, la finalul lucrarilor, costul cu angajarea unei echipe calificate se amortizeaza prin reducerea timpului de lucru, dar si prin reducerea consumului de materiale.

Cat costa serviciul unui tamplar calificat?

In medie, un tamplar cu experienta castiga lunar peste 5000 de lei. Asadar, intelegem ca serviciile prestate de catre acesta sunt tarifate diferit de cele care presupun munca bruta (necalificata).
Totusi, pentru a calcula un cost estimativ cu manopera aferenta tamplariei unei case, este nevoie de mai multe detalii. Printre altele, tipul lucrarii, materialele folosite si complexitatea proiectului sunt variabile care influenteaza in mod direct costul final.

Asadar, pentru a obtine o oferta concreta, va recomandam sa contactati mai multe echipe de tamplari, carora sa le prezentati planurile sau chiar proiectul dumneavoastra. Astfel, nu doar ca veti obtine un cost, dar veti obtine mai multe oferte, pe care le veti putea compara ulterior.

De ce este important sa angajam un tamplar profesionist?

Nu de putine ori, investitorii imobiliari sunt tentati sa angajeze o echipa de constructori cu cunostinte generale pentru realizarea tuturor lucrarilor. Totusi, aceasta practica nu ofera cele mai calitative rezultate.
Angajarea unui tamplar profesionist este necesara deoarece acesta detine cunostinte si, mai important decat atat, experienta aplicata in domeniul respectiv. Asadar, riscul ca acesta sa comita erori de executie este mult mai scazut decat in cazul constructorilor.
Asadar, desi poate fi mai costisitor sa aducem un tamplar specialist pe santier pentru realizarea sarpantei, de exemplu, acest aspect trebuie privit ca pe o investitie in calitate, si nu ca pe o cheltuiala.

Ce trebuie sa stim inainte de a angaja un tamplar?

De regula, inainte de a semna un contract cu un profesionist in domeniul constructiilor (fie acesta tamplar sau orice alta profesie), este indicat sa cunoasteti cat mai multe detalii despre acestia. 

Cel mai facil mod de a obtine pareri obiective legate de munca prestata de acesta este sa luati direct legatura cu fostii clienti ai acestuia. Altfel, puteti obtine informatiile direct de la tamplar. Iata doar cateva dintre aspectele pe care ar trebui sa va axati atentia in timpul discutiei cu acesta:

  • Tipul garantiei oferite (daca aceasta exista);
  • Pretul defalcat pe fiecare lucrare in parte si exprimat per metru patrat;
  • Certificarile si calificarile detinute de catre firma si de catre personalul angajat.

Poate un tamplar sa monteze invelitoarea casei?

Responsabilitatile tamplarilor pe santier sunt legate de elementele din lemn si accesoriile acestora. Cu toate acestea, invelitoarea casei presupune cunostinte de specialitate. Chiar si tipul invelitorii utilizate necesita angajarea unui anumit specialist. De exemplu, tigla metalica se monteaza de tiglari, in timp ce acoperisurile metalice (tabla faltuita, tigla metalica etc.) se monteaza de tinichigii.

Asadar, in mod normal un tamplar nu se ocupa de montarea invelitorii, ci doar de realizarea sarpantei. Totusi, aceasta afirmatie are o mica exceptie: sindrila din lemn. Sindrila este o invelitoare realizata din placi de lemn (de diferite dimensiuni). Drept urmare, montarea acesteia poate intra in responsabilitatea tamplarilor.
Executia acestor lucrari ramane, totusi, la aprecierea specialistului cu care veti colabora. Discutati, asadar, cu acesta si varianta montarii sarpantei, daca planuiti o astfel de lucrare.