Gasesti rapid pe Reformex.
Rolul unui proiectant instalatii sanitare in constructii este, dupa cum indica insasi denumirea, este acela de a realiza documentatia tehnica si planurile pentru instalatiile sanitare. Instalatia sanitara a unei cladiri consta din toate elementele de alimentare si de evacuare a apei: alimentarea cu apa calda si rece, canalizarea, dar si instalatia de incalzire, care transporta apa calda catre radiatoare.
Asadar, proiectantii de instalatii sanitare iau in considerare o varietate de factori. Printre acesti factori regasim si numarul de utilizatori, duritatea sau pH-ul apei, dar si presiunea si temperatura apei din instalatie.
In plus, serviciile oferinte de echipele de proiectanti instalatii sanitare nu se rezuma doar la intocmirea proiectelor. Cei mai multi profesionisti in acest domeniu ofera de asemenea servicii de:
- Consultanta privind achizitionarea materialelor pentru instalatia sanitara
- Management si implementare a proiectului tehnic al instalatiei sanitare
- Modernizarea si eficientizarea instalatiilor existente
Cum procedezi cand alegi profesionistul?
Oferi detalii despre proiect
Contacteaza direct profesionistul sau trimite o oferta prin formularul de contact.
Primesti mai multe oferte
Primesti oferte de la mai multi profesionisti care corespund nevoilor tale.
Alegi profesionistul ideal
Compara ofertele, contacteaza si alege profesionistul, incepe proiectul.
Inscrie-te pe REFORMEX, este gratuit!
Esti profesionist (firma sau meserias)? Prestezi servicii si vrei sa fii recomandat de REFORMEX clientilor? Inscrie-te aici.
Nu ai timp sa cauti?
Trimite detalii despre proiect si vei fi contactat de proiectanti de instalatii sanitare.
Ne ocupam noi de gasirea unui Proiectant instalatii sanitare.
Trimite-ne detaliile despre proiectul tau.
Salveaza timpul petrecut cu cautarea.
Vei primi oferte de la proiectanti de instalatii sanitare verificati de REFORMEX.
Ce trebuie sa stim cand alegem un proiectant de instalatii sanitare?
Cum diferentiem un proiectant instalatii sanitare de un instalator?
Instalatorul este practic executantul proiectului, in timp ce proiectantul este responsabil cu intocmirea documentatiei tehnice. Asadar, principala diferenta intre cele doua meserii consta in nivelul de pregatire al celor doi.
Proiectantul trebuie sa detina cel putin o diploma de licenta de la o facultate tehnica de profil (ex. constructii), in timp ce instalatorul se poate califica in urma unui curs de formare profesionala de scurta durata sau prin finalizarea unui liceu de profil.
Ce calificari trebuie sa detina un proiectant instalatii sanitare?
Pentru a profesa meseria de proiectant instalatii sanitare, o persoana trebuie in primul rand sa fi absolvit cel putin o facultate tehnica de profil. In plus, este de preferat ca proiectantii profesionisti sa cunoasca diferite tehnologii menite sa eficientizeze redactarea proiectului (ex. AutoCAD). Dobandirea acestor cunostinte poate fi posibila urmand diferite cursuri, sau prin calificare la locul de munca.
In baza acestor calificari si cunostinte, proiectantul poate profesa fie ca angajat al unui birou de arhitectura, fie ca liber profesionist daca detine un SRL sau un PFA.
Cand este necesar sa angajam un proiectant instalatii sanitare?
Daca planuiti o investitie in constructii, trebuie sa stiti ca angajarea unui proiectant instalatii sanitare nu este facultativa, ci obligatorie. Proiectele de constructii sunt alcatuite din mai multe documentatii tehnice privind diferite elemente. Printre aceste elemente se numara si instalatiile sanitare.
Asadar, pentru obtinerea autorizatiei de constructie, veti fi nevoiti sa apelati la serviciile unui proiectant. De regula, majoritatea birourilor de arhitectura au deja in componenta echipei specialisti din toate domeniile, inclusiv proiectanti instalatii sanitare.
Mai mult decat atat, este de preferat ca echipa care redacteaza proiectul tehnic de constructii sa colaboreze de la bun inceput, pentru eficienta, dar si pentru asigurarea unui proiect integrat.
De ce este important sa angajam o echipa de profesionisti?
Conceptia de baza este aceea ca angajarea unui proiectant instalatii sanitare este obligatorie pentru realizarea unei constructii. Cu toate acestea, este mai important sa intelegem importanta acestor specialisti intr-o investitie imobiliara.
Per total, rolul proiectantilor de instalatii este acela de a realiza o structura interioara sigura, dar si eficienta. Asadar, intelegem ca proiectantii de instalatii sanitare nu doar traseaza pozitia conductelor de alimentare si de evacuare a apei, ci au in vedere eficientizarea intregului proces sanitar.
De exemplu, o echipa de proiectanti instalatii sanitare cu experienta poate reduce consumul de apa al unei gospodari cu pana la 50%, fara a afecta confortul, prin optimizarea pozitiei si a dimensiunilor conductelor de apa.
Cum identificam un proiectant de instalatii sanitare profesionist?
Din nefericire, domeniul constructiilor nu este lipsit de neprofesionisti. Astfel ca, nu de putine ori, foarte multi dezvoltatori imobiliari constata ca persoana angajata nu s-a ridicat la nivelul asteptarilor.
Cu toate acestea, multumita deschiderii internetului, identificarea unui proiectant instalatii sanitare profesionist este in prezent mult mai usoara. In acest sens, inainte de a semna un contract de prestari servicii cu un proiectant, este de preferat sa verificati recenziile pe care acesta le are pe platformele de profil. Daca feedback-ul clientilor precedenti este satisfacator, sansele ca investitia dumneavoastra sa aiba succes vor fi mai mari.
De asemenea, este recomandat ca atunci cand construiti o cladire, sa identificati potentialul nu doar al unui membru, ci al intregii echipe. Asadar daca proiectantul de instalatii este angajatul unei firme de arhitectura, verificati de asemenea feedback-ul tuturor membrilor echipei respective.
Ce tarife practica un inginer instalatii sanitare?
Tarifele practicate de un proiectant instalatii sanitare difera de regula de la un proiect la altul, in functie de complexitatea proiectului. De asemenea, in cazul proiectelor de amploare (cum ar fi de exemplu constructia unui bloc) poate fi necesara angajarea mai multor ingineri de instalatii sanitare.
De regula, va putem spune ca preturile cu realizarea proiectelor de instalatii variaza intre 1,5 si 5 euro pe metru patrat. Aceste tarife sunt insa pur orientative si se modifica in general de la un trimestru la altul, in functie de diferiti factori de piata.
Asadar, estimarea costurilor cu realizarea proiectului instalatiilor sanitare poate fi relativ dificila. Cel mai bun mod de a afla cat va vor costa proiectele instalatiilor in general este sa luati direct legatura cu profesionistii (proiectantii) respectivi, carora sa le prezentati pe scurt obiectivele dumneavoastra.