Gasesti rapid pe Reformex.
Asa cum indica insasi denumirea, un proiectant hale are, in primul rand, rolul de a realiza proiectele tehnice de constructie pentru hale. La randul lor, halele pot fi realizate din diferite materiale. In prezent, materialul favorit pentru constructia halelor este metalul, drept pentru care foarte multi proiectanti de hale sunt specializati in realizarea halelor metalice. Totusi, inginerii constructori de hale sunt de regula specializati in realizarea diferitor tipuri de structuri, cum ar fi de exemplu:
- Fabrici industriale de prelucrare;
- Hale destinate domeniului agricol;
- Cladiri si depozite comerciale;
- Hale si garaje pentru industria auto.
In plus, desi domeniul de activitate pare relativ restrans, serviciile oferite de proiectantii de hale sunt, in realitate, mult mai diversificate. Iata doar cateva dintre serviciile pe care un proiectant de hale le poate oferi:
- Consultanta in privinta alegerii tipului de hala potrivit in raport cu nevoile clientului;
- Managementul si administrarea lucrarilor de montaj hale metalice pe santier;
- Proiectarea infrastructurii si a sistemelor de siguranta;
- Consolidarea structurii de rezistenta a halelor existente.
Atentie! Desi proiectantii de hale se pot ocupa de implementarea proiectului de constructie, acestia nu trebuie confundati cu firma de constructii. In timp ce firma de constructii executa lucrarile de montaj hale, inginerii proiectanti sunt cei care supravegheaza buna implementare a proiectului.
Solicita oferte in mod gratuitCum procedezi cand alegi profesionistul?
Oferi detalii despre proiect
Contacteaza direct profesionistul sau trimite o oferta prin formularul de contact.
Primesti mai multe oferte
Primesti oferte de la mai multi profesionisti care corespund nevoilor tale.
Alegi profesionistul ideal
Compara ofertele, contacteaza si alege profesionistul, incepe proiectul.
Inscrie-te pe REFORMEX, este gratuit!
Esti profesionist (firma sau meserias)? Prestezi servicii si vrei sa fii recomandat de REFORMEX clientilor? Inscrie-te aici.
Nu ai timp sa cauti?
Trimite detalii despre proiect si vei fi contactat de proiectanti hale.
Ne ocupam noi de gasirea unui proiectant hale.
Trimite-ne detaliile despre proiectul tau.
Salveaza timpul petrecut cu cautarea.
Vei primi oferte de la proiectanti hale verificati de REFORMEX.
Ce iti recomandam cand alegi un proiectant de hale?
Cat costa serviciile unui proiectant hale?
Proiectantii de hale ofera o gama diversificata de servicii. Acestia se pot ocupa, de exemplu, doar de redactarea documentatiei tehnice pentru constructia halei, sau pot oferi servicii complete, de la proiectare la implementare.
Asadar, costurile cu angajarea unui proiectant hale variaza in functie de serviciile oferite. Pentru a obtine o oferta de pret, va recomandam sa apelati direct la un specialist, caruia sa ii relatati planurile privind investitia si caruia sa ii solicitati o oferta de pret.
Mai mult decat atat, pentru a beneficia de cea mai buna oferta din punct de vedere al serviciilor incluse, este recomandat sa solicitati oferte mai multor echipe de proiectanti hale inainte de a semna un contract de colaborare cu una. Astfel, veti avea o viziune clara asupra tarifelor practicate si veti putea face alegerea potrivita in raport cu nevoile si cu bugetul dumneavoastra.
Ce calificari trebuie sa detina un proiectant hale?
Principala calificare a unui proiectant hale este ingineria in constructii. Asadar, pentru a profesa meseria de proiectant, un profesionist trebuie sa detina cel putin o diploma de licenta eliberata de catre o facultate de constructii, dar si o diploma de inginer.
Specializarea in constructia halelor se realizeaza dupa absolvirea facultatii. Calificarea in acest sens este posibila fie la locul de munca (angajare la o firma specializata in constructia halelor), fie prin urmarea unui curs specializat.
De asemenea, pentru ca inginerii proiectanti de hale sunt adesea confundati cu arhitectii, este demn de clarificat acest aspect. Ambii profesionisti ofera servicii in domeniul constructiilor, insa activitatile acestora difera. In timp ce proiectantul de hale se ocupa de partea tehnica, arhitectul realizeaza schitele grafice si documentatia legala pentru obtinerea autorizatiilor de construire.
Care este diferenta dintre un proiectant hale si un inginer constructor?
In principiu, intre cele doua roluri nu exista nicio diferenta, deoarece un proiectant hale este la baza un inginer constructor specializat in proiectarea halelor. Ingineria in constructii este impartita in mai multe domenii (structura, instalatii etc.). Astfel ca, dupa absolvirea cursurilor, inginerii constructori se pot specializa in diferite domenii de activitate.
Totusi, in timp ce baza de cunostinte este similara in toate domeniile, este recomandat sa apelati la profesionisti specializati in domeniul in care aveti nevoie. Asadar, pentru constructia halelor este indicat sa apelati la un proiectant de hale, si nu la un proiectant industrial, de exemplu.
Pot apela la un proiectant hale pentru realizarea documentatiei pentru obtinerea autorizatiei de construire?
Realizarea unei constructii necesita de regula obtinerea unei autorizatii de construire in prealabil. Aceasta se obtine in baza unui proiect tehnic de constructie intocmit de catre un cabinet de arhitectura. Documentatia tehnica propriu-zisa este alcatuita de ingineri constructori specializati, iar elementele grafice sunt realizate de catre arhitect.
Cu toate acestea, pentru a fi valide si depuse in vederea obtinerii autorizatiei de construire, proiectele de constructie trebuie semnate de catre un arhitect cu drept de semnatura. Asadar, documentatia privind obtinerea autorizatiei nu poate fi semnata de un proiectant hale. Din fericire, insa, anumite hale pe structura usoara nu necesita obtinerea unei autorizatii de construire.
De ce este important sa angajam un proiectant hale profesionist?
Inainte de a discuta despre importanta angajarii unui profesionist, se cade sa definim in linii mari termenul de profesionist. Asadar, un proiectant hale profesionist este specialistul care detine deopotriva calificarea necesara pentru a practica meseria, cat si experienta necesara in domeniul constructiei halelor. Mai mult decat atat, un profesionist este, de asemenea, recomandat de calitati, precum: managementul timpului, competenta, integritate respect etc.
Din aceste calitati deriva de altfel si motivele pentru care este recomandat sa angajam proiectanti de hale profesionisti. Motivul principal in acest sens este acela ca, un inginer constructor profesionist poate garanta livrarea termenelor convenite la timp. In plus, un profesionist isi asuma contractual intreaga responsabilitate, iar nerespectarea contractului poate atrage dupa sine consecinte.
Nu in ultimul rand, angajarea unui proiectant de hale profesionist are de regula un portofoliu de clienti cu care puteti verifica veridicitatea ofertei. Sfat util: Inainte de a angaja un anumit proiectant de hale, este recomandat sa consultati, de asemenea, parerea clientilor anteriori ai acestuia.
Cum obtinem cea mai buna oferta de pret de la o firma de proiectanti hale?
De la bun inceput, ar trebui sa stiti ca cea mai buna oferta de pret nu se refera implicit la cel mai mic pret. Veti observa adesea ca in domeniul constructiilor, cel mai mic pret ascunde una dintre urmatoarele posibilitati: fie oferta nu este completa, iar pretul va creste pana la finalizarea proiectului, fie echipa nu are experienta, iar proiectul poate contine erori. Asadar, este indicat ca atunci cand realizati o constructie (fie ea hala, cladire comerciala sau casa), sa va feriti de cea mai mica oferta de pret.
Pe de alta parte, nici oferta care va propune cel mai mare pret nu va garanteaza succesul. De aceea, inainte de a angaja un proiectant hale, este recomandat sa prospectati piata. Pentru aceasta, identificati inainte de toate cat mai multi potentiali profesionisti. Pentru aceasta, exista platforme online specializate care va vor ajuta.
Odata identificati potentialii proiectanti de hale, solicitati o oferta de pret, defalcata pe servicii. De exemplu, daca aveti nevoie de proiectare si implementare, nu solicitati pretul total, ci pretul pentru fiecare serviciu. Astfel, veti avea posibilitatea de a compara ofertele, pentru ca in final sa o selectati pe cea mai buna pentru proiectul dumneavoastra.