Cauti un proiectant constructii in zona ta?

Gasesti rapid pe Reformex.

Atributiile unui proiectant constructii se confunda adesea cu cele ale arhitectilor. Cu toate acestea, aria de expertiza a celor doi profesionisti este total diferita. Proiectantii in constructii sunt ingineri si se ocupa de aspectele tehnice ale unui proiect de constructii. Practic, cateva dintre atributiile proiectantilor in constructii sunt:

  • Planifica si gestioneaza etapele de implementare ale proiectului tehnic de constructie;
  • Contribuie cu cunostinte tehnice la realizarea proiectului de arhitectura;
  • Administreaza resursele umane si financiare ale proiectului in etapa de implementare;
  • Realizeaza proiectul tehnic pentru infrastructura constructiei;
  • Supravegheaza echipa de muncitori pentru a asigura o implementare corecta.

In plus, trebuie sa stiti ca proiectantii in constructii pot fi specializati in diferite segmente ale constructiilor. Printre acestea, amintim:

  • Constructii industriale – aeroporturi, stadioane, complexe comerciale etc.;
  • Constructii civile – case, blocuri, alte cladiri destinate uzului uman;
  • Sisteme electrice – racordarea la reteaua electrica nationala, retele electrice alternative etc.; 
  • Sisteme mecanice – ascensoare, scari rulante etc.

Asadar, termenul de proiectant in constructii acopera o gama relativ variata de specialisti. De regula, la realizarea unui proiect tehnic de constructie, de exemplu, participa proiectanti din toate domeniile (structura, sisteme electrice etc.). Asadar, daca planuiti constructia unei case, cel mai probabil veti avea nevoie de serviciile mai multor ingineri proiectanti constructii.

Solicita oferte in mod gratuit
proiectant constructii

Cum procedezi cand alegi profesionistul?

contacteaza

Oferi detalii despre proiect

Contacteaza direct profesionistul sau trimite o oferta prin formularul de contact.

discuta

Primesti mai multe oferte

Primesti oferte de la mai multi profesionisti care corespund nevoilor tale.

alege

Alegi profesionistul ideal

Compara ofertele, contacteaza si alege profesionistul, incepe proiectul.

Inscrie-te pe REFORMEX, este gratuit!

Esti profesionist (firma sau meserias)? Prestezi servicii si vrei sa fii recomandat de REFORMEX clientilor? Inscrie-te aici.

Nu ai timp sa cauti?

Trimite detalii despre proiect si vei fi contactat de proiectanti constructii.

Ne ocupam noi de gasirea unui proiectant constructii.

Trimite-ne detaliile despre proiectul tau.

Salveaza timpul petrecut cu cautarea.

Vei primi oferte de la proiectanti constructii verificati de REFORMEX.

Ce iti recomandam cand alegi un proiectant in constructii?

Care este diferenta dintre un arhitect si un proiectant constructii?

Raspunsul pe scurt la aceasta intrebare este ca un arhitect se ocupa in principiu de aspectul vizual al constructiei, in timp ce un proiectant constructii se ocupa preponderent de aspectele tehnice si de structura. Asadar, arhitectii sunt de regula cei care se asigura ca o cladire va fi aspectuoasa, iar inginerii constructori se asigura ca aceasta va fi functionala si sigura.

Cei doi profesionisti colaboreaza insa pentru a realiza un proiect unitar. De altfel, un proiect tehnic de constructii trebuie avizat de catre un arhitect cu drept de semnatura, insa documentatia tehnica trebuie realizata obligatoriu de catre ingineri specializati (in structuri, instalatii etc.). Asadar, putem spune ca orice constructie depinde de ambii specialisti si ca unul fara celalalt nu ar putea finaliza un proiect de constructie.

Ce calificari si autorizatii trebuie sa detina un proiectant constructii pentru a profesa?

Pentru a profesa meseria de proiectant constructii, un specialist trebuie sa fi finalizat cel putin un program de studii de licenta ale unei Facultati de licenta. Astfel, proiectantii in constructori sunt, in primul rand, ingineri. Dupa absolvirea cursurilor, calificarea intr-un anumit segment al constructiilor (instalatii, structura etc.) se poate realiza fie prin studii de master, fie prin participarea la cursuri sau conferinte de specialitate.

In ce priveste autorizatiile, cei mai multi proiectanti constructii nu au nevoie de o alta certificare in afara de diploma de licenta si cea de inginer pentru a profesa. Totusi, pentru proiectarea structurilor pentru constructii poate fi necesara dobandirea unei autorizatii eliberata de catre Asociatia Inginerilor Constructori Proiectanti de Structuri. Pentru a va asigura ca specialistul cu care veti colabora detine toate certificarile necesare, este recomandat sa verificati cu reprezentantii AICPS.

Cat costa serviciile unui proiectant constructii?

In primul rand, inginerii constructori sunt specializati in diferite ramuri ale constructiilor. Asadar, tarifele practicate de un proiectant constructii variaza de regula de la un caz la altul, in functie de specializarea acestuia, dar si de particularitatile proiectului.
De exemplu, pretul pentru realizarea unui proiect tehnic de constructii pentru o casa porneste de la 5000 de lei, insa poate depasi suma de 50.000 de lei, daca proiectul este unul de amploare.
Asadar, daca doriti sa stiti cat va costa angajarea unui profesionist, este recomandat sa apelati direct la acesta. Asigurati-va, insa, ca, inainte de a apela la echipa de proiectanti constructii, cunoasteti cel putin o parte dintre detaliile investitiei pe care urmeaza sa o realizati.

Ce trebuie sa stim inainte de a angaja o echipa de proiectanti constructii?

In principiu, serviciile oferite de catre un proiectant constructii se impart in doua categorii. Pe de-o parte, acestia pot realiza partea tehnica a proiectului de constructii. Pe de alta parte, foarte multi investitiori aleg sa angajaze echipe de proiectanti constructii pentru a delega managementul santierului.
Indiferent de motivul pentru care dumneavoastra doriti sa angajati un inginer constructor, insa, asigurati-va ca, inainte de a apela la acesta, cunoasteti cel putin scopul investitiei dumneavoastra si bugetul de care dispuneti. Restul detaliilor le puteti stabili impreuna.
De asemenea, orice alte particularitati care fac proiectul unic ar trebui discutate inca de la bun inceput. Astfel, inainte de semnarea contractului cu profesionistul veti obtine o oferta concreta si solida, care nu se va modifica pe parcursul lucrarilor.

De ce este important sa prospectam piata inainte de a angaja un proiectant constructii?

In domeniul constructiilor, preturile nu sunt un indice care reflecta intotdeauna calitatea. De exemplu, daca un proiectant constructii care practica preturi mici este de regula asociat cu lipsa experientei, un proiectant in constructii care practica tarife mari si nejustificate nu garanteaza implicit ca va oferi servicii mai bune.
Asadar, inainte de a angaja o echipa de ingineri proiectanti constructii, expertii va recomanda sa prospectati piata. Practic, tot ce trebuie sa faceti este sa solicitati oferte mai multor profesionisti, pe care mai apoi sa le puteti compara.
Sfat util: Atunci cand comparati ofertele, acordati atentie nu doar pretului, ci si serviciilor incluse. Anumite firme de proiectare propun initial un pret mai mic, dar care insa nu include toate serviciile solicitate.

In functie de ce criterii identificam un proiectant constructii profesionist?

De obicei, diferenta dintre un proiectant constructii profesionist si unul neprofesionist este data de competenta, dar si de profesionalismul cu care acesta trateaza proiectul. Totusi, profesionalismul este un termen general si nu ne ofera o viziune concreta. Iata, deci, cateva dintre competentele pe care un inginer constructor ar trebui sa le detina, pentru a merita angajarea:

  • Punctualitate: Un proiectant in constructii trebuie sa livreze la timp termenii stabiliti, iar daca intarzie, trebuie sa poata justifica (motiva) intarzierea;
  • Cunostinte: Proiectantii profesionisti trebuie sa detina o baza solida de cunostinte tehnice pentru a realiza si implementa in siguranta un proiect de constructii;
  • Adaptabilitate: Nu in ultimul rand, proiectantul trebuie sa se poata adapta cu usurinta oricarei situatii care ar putea aparea pe santier.