Cauti un instalator in zona ta?

Gasesti rapid pe Reformex.

Utilizarea cladirilor rezidentiale sau comerciale este conditionata de montarea si punerea in functiune a instalatiilor utilitare. Un instalator este o persoana calificata si detine autorizatie de lucru pentru tipul de instalatii pe care le realizeaza. Fiind vorba despre o meserie de executie, o echipa de instalatori autorizati va raspunde de calitatea si siguranta in exploatare a instalatiilor predate spre folosinta. Pentru a fi siguri ca primiti un serviciu corect realizat, verificati daca un instalator este in masura sa va garanteze urmatoarele atributii ce-i revin:

 • Pregateste zona de lucru (trasee) pentru executia si montajul instalatiilor.
 • Monteaza progresiv instalatiile si realizeaza conexiunile dintre acestea.
 • Pregateste elementele de conectare pentru instalarea mobilierului sanitar sau a celui electrocasnic pentru bucatarie.
 • Realizeaza si verifica conectarea sigura a instalatiei la fiecare punct de utilizare.
 • Este in masura sa verifice intreaga lucrare si sa remedieze eventuale nereguli de executie.
 • Poate indentifica si servisa ulterior punerii in functiune diferite tipuri de avarii.

Solicita oferte in mod gratuit
instalator

Cum procedezi cand alegi profesionistul?

contacteaza

Oferi detalii despre proiect

Contacteaza direct profesionistul sau trimite o oferta prin formularul de contact.

discuta

Primesti mai multe oferte

Primesti oferte de la mai multi profesionisti care corespund nevoilor tale.

alege

Alegi profesionistul ideal

Compara ofertele, contacteaza si alege profesionistul, incepe proiectul.

Inscrie-te pe REFORMEX, este gratuit!

Esti profesionist (firma sau meserias)? Prestezi servicii si vrei sa fii recomandat de REFORMEX clientilor? Inscrie-te aici.

Nu ai timp sa cauti?

Trimite detalii despre proiect si vei fi contactat de instalatori.

Ne ocupam noi de gasirea unui instalator.

Trimite-ne detaliile despre proiectul tau.

Salveaza timpul petrecut cu cautarea.

Vei primi oferte de la instalatori verificati de REFORMEX.

Ce iti recomandam cand alegi un instalator?

Ce inseamna un instalator autorizat ISCIR?

Autorizarea unui instalator de catre ISCIR se refera in mod special la instalarea conductelor de alimentare cu gaz, a cazanele cu apa sub presiune, dar si la montarea de centrale termice cu multipli utilizatori sau a celor de apartament. Avand in vedere pericolul potential reprezentat de functionarea acestor instalatii, este necesar sa stiti exact ce servicii ofera un instalator autorizat de catre ISCIR:

 • Echipa de intalatori autorizati realizeaza montajul si punerea in functiune a instaltiilor pentru care este autorizata.
 • Un instalator independent care are autorizatie ISCIR poate oferi servicii de diagnosticare si reparatii asupra instalatiilor sau aparaturii pentru care are competenta.
 • Are competenta de a opri instalatiile care prezinta pericol pentru exploatare, sau de a permite punerea lor in functiune dupa remedierea deficientelor.
 • Echipele de instalatori cu autorizatie ISCIR pot oferi servicii pentru orice tip de client (rezidential / comercial) si sunt abilitate sa ofere garantie pentru manopera.

Ce competente si capabilitati trebuie sa aiba un instalator?

Deoarece meseria de instalator are mai multe ramuri de activitate, fiecarea dintre acestea impun persoanei autorizate competente si capabilitati specifice. Pentru ca munca de instalator nu este una usoara din punct de vedere fizic si nici mental, va prezentam cele mai importante cerinte pe care instalatorii trebuie sa le aiba:

 • Conditie fizica buna si abilitati de lucru – Uneori se lucreaza in spatii inguste, la inaltime, sau cu piese de mici dimensiuni.
 • Rabdare – Este important ca in special la interventii de reparatii echipa de instalatori sa aiba rabdare pentru aflarea in amanunt a problemelor aparute in instalatie.
 • Decizii rapide – O avarie in plina desfasurare nu lasa prea mult timp pentru decizii. Un instalator care ia o decizie rapida si corecta poate salva o situatie dificila sau pierderea ori deteriorare unor bunuri sau constructii.
 • Comunicare clara – Instalatorul trebuie sa prezinte clar motivul unei avarii si sa puncteze justificat costurile pe care le pretinde.
 • Intelegerea schemelor de instalatii – Toti instalatorii trebuie sa fie pregatiti pentru a citi planuri;e de executie ale instalatiilor pe care le vor realiza.

Ce trebuie sa stim inainte sa angajam un instalator?

Cel mai important aspect in legatura cu angajarea unui instalator este calificarea sa. In functie de tipul de instalatii si dimensiunea fizica a acestora conform proiectului vom angaja fie un instalator, fie o echipa de instalatori. Pentru a sti exact in ce directie va indreptati atentia este recomandat sa cunoasteti urmatoarele aspecte:

 • Solicitati documente care atesta calificarea in meseria de instalator atunci cand lucrati cu persoane fizice autorizate. Simpla recomandare sau afirmatie din partea unor instalatori ca pot realiza o anumita lucrare nu le veti accepta.
 • Este convenabil sa colaborati cu firme specializate intr-un anumit tip de instalatii. Aceste firme pun la dispozitie instalatori profesionisti si ofera serviciul in baza unui constract. Veti beneficia inclusiv de garantie pentru lucrarile efectuate si ulterior reparatii post garantie.
 • Pentru lucrari de extindere ulterioara a instalatiilor este util sa chemati acelasi instalator sau echipa de intalatori. Salvati timp si bani pentru ca vechea lucrare este deja cunoscuta si extinderea se face mai usor.

In functie de ce factori cautam un instalator?

Atunci cand avem nevoie de o instalatie electrica noua, sau de renovarea instalatiei de apa si canalizare, este limpede ca vom chema pe rand un electrician si ulterior un instalator apa/canal, ambii calificati si detinatori de autorizare specifica. Iata care sunt principalele tipuri de instalatii si instalatorii de care ati putea avea nevoie la o casa noua, sau pentru diverse renovari:

 • Electrice – Un instalator electrician cu atestat ANRE trebuie sa fi in masura sa preia schema de baza din proiect, sa o puna in opera sau sa efectueza reparatii in instalatie electrica.
 • Apa / canal – Alegeti o echipa de instalatori sanitari pentru a finaliza rapid tot ceea ce tine de instalatiile de conectare la reteaua de apa si canal, inclusiv montajul obiectelor sanitare.
 • Gaze – Cu ajutorul unui instalator gaze cu certificat ANRE se pot realiza recordarile la reteaua stradala si in interior instalarea aragazurilor, plitelor pe gaz, sau sobelor cu gaz.
 • Retele IT si telefonie – Conectarea la reteaua IT locala si instalarea posturilor de telefonie fixa pot fi realizate de instalatori specializati in domeniul IT.
 • Climatizare – Echipa de instalatori pentru aparatura de climatizare trebuie sa aiba calificare in domeniul frigotehnic. Etapa de conectare a unitatii interioare la cea exterioara este deosebit de importanta si solicita aceasta competenta.

Cat costa serviciul unui instalator?

Serviciile realizate de instalatori sunt diferentiate in functie de criterii care se refera atat la partea efectiva a lucrarii, materiale si grad de dificultate al manoperei, dar si la cat de ampla este lucrarea in sine. In aceste conditii luati in considerare urmatoatele aspecte generale:

 • Dimensiunea lucrarii – Costul unui serviciu de instalare de posturi de conexiune IT si telefonie intr-un apartament va fi mai mic fara de acelasi tip de instalatie realizata intr-un casa cu unul sau doua etaje.
 • Complexitatea lucrarii – Costul unui serviciu de instalare aparatura de climatizare este in general mai mare fata de instalarea de obiecte sanitare. Diferenta rezida din faptul ca un instalator de climatizoare lucreaza la inaltime, in exterior si cu obiecte deosebit de grele.
 • Optiuni speciale – Orice tip de instalatie poate fi realizata in varianta obisnuita, sau premium din punct de vedere al finisajelor care mascheaza instalatia. Este de inteles ca mascarea unui traseu de climatizare sau ingroparea in tencuiala a instalatiei electrice vor costa mai mult fata de variantele obisnuite pentru ambele.

Ce fel de servicii presteaza un instalator?

Este cel putin de dorit ca un instalator sa presteze doar acel serviciu pentru care este calificat si in special pentru care are autorizare de la institutia abilitata. Din punctul dumneavoastra de vedere acceptati sa colaborati doar cu instalatori autorizati, de preferat cu firme specializate intr-un anumit tip de instalatii. Iata care sunt aspectele peste care nu trebuie sa treceti, dar si cateva compromisuri acceptabile:

 • Nu acceptati ca instalatia de gaze sa fie montata de acelasi instalator care executa instalatia electrica.
 • Nu lasati o echipa de instalatori angajati pentru apa, canalizare si montaj mobilier sanitar sa execute lucrari de instalatii electrice.
 • Puteti accepta ca echipa de instalatori aer conditionat sa monteze o priza in apropierea unitatii interioare. Aceste echipe au competenta suficienta inclusiv in domeniul electric.
 • Puteti accepta ca un instalator chemat pentru instalatia electrica sau monteze inclusiv prizele pentru internet si telefonie. Cablarea si restul manoperei le veti solicita unui intalator IT.