Gasesti rapid pe Reformex.
Factorii geologici reprezinta un criteriu important atunci cand se construieste. Un inginer geolog este responsabil de analiza stiintifica si tehnica a solului in adancime. Efectul pe care apele subterane ori miscarile naturale ale solului l-ar putea avea asupra unei cladiri reprezinta o chestiune de siguranta in constructii. In acest context si in functie de amploarea unui proiect este recomandat sa fie angajati ingineri geologi pentru indeplinirea urmatoarelor actiuni:
- Implicarea directa prin producerea de documente sau furnizarea de consultanta profesionala in baza carora se va realiza proiectul de constructie.
- Asumarea raspunderii pentru datele furnizate in cazul producerii de pagube.
- Folosirea de tehnica moderna pentru cercetarea si indentificarea naturii materialelor care se regasesc in sol.
- Analiza potentialelor riscuri ce ar putea aparea in functie de natura proiectului.
- Monitorizarea evolutiei factorilor de mediu cu potential periculos in privinta stabilitatii solului in cazul constructiilor existente.
- Indentificarea de noi resurse minarale ce pot fi exploatate, sau certificarea faptului ca un zacamant este epuizat.
Cum procedezi cand alegi profesionistul?
Oferi detalii despre proiect
Contacteaza direct profesionistul sau trimite o oferta prin formularul de contact.
Primesti mai multe oferte
Primesti oferte de la mai multi profesionisti care corespund nevoilor tale.
Alegi profesionistul ideal
Compara ofertele, contacteaza si alege profesionistul, incepe proiectul.
Inscrie-te pe REFORMEX, este gratuit!
Esti profesionist (firma sau meserias)? Prestezi servicii si vrei sa fii recomandat de REFORMEX clientilor? Inscrie-te aici.
Nu ai timp sa cauti?
Trimite detalii despre proiect si vei fi contactat de ingineri geologi.
Ne ocupam noi de gasirea unui inginer geolog.
Trimite-ne detaliile despre proiectul tau.
Salveaza timpul petrecut cu cautarea.
Vei primi oferte de la ingineri geologi verificati de REFORMEX.
Ce iti recomandam cand alegi un inginer geolog?
Ce sarcini are un inginer geolog?
Siguranta utilizarii constructiilor depinde in mare masura de calitatea solului. Rezultatul muncii unui inginer geolog va reprezenta un capitol distinct in dosarul proiectului care va intra in executie. In functie de datele primite de la echipele de ingineri geologi, proiectantii vor adapta designul cladirilor sau al infrastructurii cailor rutiere. Aceasta adaptare se reflecta direct in dimensionarea partilor ce compun structura, cu implicatii directe in consumul de materiale si forta de munca. In sarcinile unui inginer geolog trebuie sa indentificam:
- Realizarea de expertize cu privire la calitatea solului pe care se intentioneaza ridicarea unei constructii.
- Elaborarea de documentatii pentru industria miniera, petroliera sau de gaze naturale din care reies prezenta, cantitatea sau absenta unor minerale ori alte tipuri de acumulari cu potential extractiv.
- Participarea la studii legate de impactul exploatarilor de resurse minerale asupra mediului.
- Analize ale starii solului in cazul lucrarilor de modernizare sau restaurare a cladirilor.
- Atentionarea beneficiarilor persoane fizice sau juridice cu privirea la un potential hazard geologic.
- Implicarea in lucrul echipelor de ingineri geologi angajati in proiecte de infrastructura rutiera.
Care sunt responsabilitatile unui inginer geolog?
Calitatea rezultatelor muncii unui inginer geolog contribuie la pastrarea in bune conditii a rezulatelor fizice obtinute din proiectele de constructie. Valorificarea acestor rezultate elimina riscuri majore ce pot afecta masiv un proces economic zonal, dar si integritatea fizica a locuitorilor. Sunt motive suficiente pentru a considera ca responsabilitatea unui inginer geolog este cel putin egala cu cea a unui inginer proiectant de cladiri sau drumuri. Printre cele mai importante masuri responsabile, remarcam:
- Realizarea la timp a lucrarilor conform cu proiectul in care este cooptat.
- Intocmirea la termenul stabilit a documentatiei, proceselor verbale, rapoartelor si sustinerea lor documentata in fata beneficiarului.
- Cartografiere computerizata, intocmire de harti sau planuri prin modelare cu software dedicat, precum si analiza geospatiala.
- Analiza si includerea in documentatii a celor mai bune solutii tehnice cu referire la proiectul la care participa.
- Participarea prin asistenta tehnica oferita proiectantului in legatura cu lucrarile pe care le realizeaza.
- Prezentarea rezultatelor in fata comisiilor de avizare pentru obtinerea avizelor sau autorizatiilor.
- Participare fizica la receptia lucrarilor pentru care a elaborat studiile geologice.
Ce sunt obligatiile legale pe care trebuie sa le indeplineasca un inginer cadastru
Legalitatea in activitatea unui inginer geolog este cel putin asemanatoare cu oricare alta activitate de care depinde siguranta unei constructii sau a unei exploatari economice. Cele mai importante conditii pe care se axeza un proiect tin de calitatea solului. Aceste determinari oferite de echipa de ingineri geologi indica proiectantilor includerea de masuri de siguranta. Prin obligatii legale se intelege:
- Sa respecte si sa puna in practica toate conditiile care reies din autorizarile obtinute si documentatiile cu care lucreaza.
- Sa prezinte informari documentate managerului de proiect cu privire la noi resurse minerale ce pot fi date in exploatare.
- Sa intocmeasca la timp formele legale care conduc la primirea permiselor de exploatare sau constructie de cladiri sau drumuri.
- Sa mentina o relatie contractuala eficienta cu profesionistii ce realizeaza planuri topografice sau documentatii.
- Sa realizeze montorizari periodice ale factorilor de mediu punand la dispozitia factorilor interesati o documentatie stiintifica despre modificarile ce ar putea aparea.
- Sa realizeze marcarea prin aplicarea corecta a bornelor asupra terenurilor pe care le-a prospectat, conform cu realitatea masuratorilor efectuate.
- Sa propuna sanctiuni forurilor abilitate atunci cand observa o folosire in exces a resurselor, lucru care poate pune in pericol integritatea mediului.
- Sa isi revizuiasca constant standardul de abordare al activitatii in functie de constatarile din teren si tipul proiectului.
- Sa respecte toate prevederile legale nationale, precum si hotararile consiliilor locale ale fiecarei zone in care lucreaza.
Ce cunostinte si abilitati trebuie sa aiba un inginer geolog?
Folosirea metodelor stiintifice in geologie este absolut necesara. Acumularea de conostinte in acest domeniu se realizeaza in perioada anilor de studiu ce vor fi absolviti la o facultate de profil. Un inginer geolog trebuie sa stapaneasca un cumul de informatii ce provin din mai multe domenii cu sunt matematica, fizica si geografia. Imbinarea acestor cunostinte cu abilitatile personale sustine activitatea zilnica a echipelor de ingineri geologi:
- Stiinte exacte – Matematica, fizica si geografia sunt stiinte esentiale pentru ca determinarile realizate sa fie interpretate corect. Folosirea aparaturii performante impune cunosterea in profunzime a unitatilor de masura cu care se lucreaza. Intelegerea dinamicii fluidelor, a proceselor mecanice subterane, a influentei miscarii placilor tectonice, a caracteristicilor formelor de relief si altor parametrii legati de structura solurilor, devin informatii esentiale pentru un inginer geolog profesionist. Ca atare, algebra, geometria plana si in spatiu, trigonometria, statistica vor fi perfect stapanite si folosite.
- Limba materna – Folosirea corecta a limbii materne in vorbire si scriere faciliteaza contactul corect si intelegibil in toate relatiile de lucru pe care le are un inginer geolog.
- Limba straina – Invararea scrierii si vorbirii fluente a unei limbi straine simplifica comunicarea in cazul unui contract de lucrari cu o terta parte din alta tara. In plus cunoasterea limbilor straine ofera posibilitatea documentarii online pe site-uri de specialitate.
- Abilitati IT – Invatarea si folosirea in mod curent a tot ceea ce tine de programe informatice dedicate geologiei, programe informatice uzuale si aparatura IT este o necesitate actuala. Planificarea si organizarea activiatii, precum si comunicarea la distanta sunt mult imbunatatite cand sunt folosite resursele IT.
Ce competente personale are un inginer geolog?
Personalitatea unui inginer geolog in asociere cu nivelul avansat de cunoastere a domeniului reprezinta cheia rezultatelor de foarte buna calitate. Acest aspect va deveni evident atunci cand competentele sale personale sunt puse in practica si se refera in special la:
- Seriozitate si responsabilitate in toate interactiunile pe care le are cu beneficiarii serviciilor pe care le ofera.
- Este o persoana loiala grupului de ingineri geologi din care face parte si se adapteaza rapid la noi conditii de lucru sau de echipa.
- Este hotarat si isi pastreaza calmul in situatii dificile, oferind siguranta colaboratorilor prin atitudinea sa pozitiva.
- Poate realiza rapid actiuni ce necesita viteza de reactie, se orienteaza usor in spatiu si are rabdare cand parti din lucrare necesita timp extins de executie.
- Capacitatea de comunicare este foarte buna si clara, punand in prim plan siguranta proprie si a echipei de ingineri geologi, dar si a aparaturii cu care lucreaza.
- Este orientat spre obtinerea celui mai bun rezultat, invata rapid metode noi de lucru, in special folosirea unor echipamente de ultima generatie.
- Nu este afectat de activitate individuala pe termen lung, in conditii de lipsa a comunicarii directe cu alta persoana.
- Este integru, onest, nu are antecedente penale si este sanatos clinic.
Cum alegem echipa de ingineri geologi si ce pret au serviciile oferite de acestia?
Conditia pastrarii in siguranta a unei constructii civile sau industriale, ori exploatarea resurselor minerale fara evenimente de productie se bazeaza pe studiile profesionale oferite de ingineri geologi. Din punct de vedere legal nu se poate construi fara avizul obtinut in urma certificarii geologice a solului. Sunt motive clare pentru care alegerea unui inginer geolog sau a unei echipe se bazeaza pe:
- Profesionalism – Angajati un inginer geolog doar dupa ce v-ati convins ca aceasta persoana este indreptatita sa extraga si sa prelucreze date stiintifice in legatura cu suprafata de teren pe care veti construi.
- Rezultate – Solicitati si verificati personal care sunt rezultatele firmei la care apelati. Recomandarile verbale pot fi de ajutor insa nu vor compensa niciodata un portofoliu de lucrari pe care il puteti verifica foarte usor.
- Abordare – Initiati o discutie directa cu un inginer geolog inainte de a semna un contract. Relationarea corecta, sfaturile, abordarea deschisa, reprezinta puncte de sprijin care pot influenta si mentine o relatie contractuala corecta si eficienta.
- Costuri – Plata pentru acest serviciu este diferentiata in functie de cateva criterii. Suprafata prospectata: cu cat este mai intinsa pretul cerut va fi mai ridicat. Locatia prospectarii: In functie de zona prospectarii costurile pot sa fie diferite. De regula in zone usor accesibile si in care sunt deja constructii realizate, pretul este mai mic. Pentru zone in care accesul este dificil sau nu sunt inca constructii finalizate, pretul este mai mare. Contractare: Firmele de constructii pot oferi la pachet cu proiectul si studiul geologic deoarece colaboreaza direct cu echipe de ingineri geologi.