Gasesti rapid pe Reformex.
Acest profil de activitate presupune interventia unei persoane autorizate pentru sarcini legate de masuratori realizate prin diferite metode asupra terenurilor pe care se construieste. Un inginer cadastru autorizat este indreptatit sa ofere beneficiarilor date exacte in legatura cu suprafetele sau cladirile pe care le detin si cum sunt ele incadrate in contextul geografic si topografic al zonei. De la un inginer cadastru veti obtine in principal urmatoarele lucrari:
- Trasarea profilului terenului in plan longitudinal si transversal.
- Obtinerea prin masurare de date exacte pentru cotarea planurilor de executie a cladirilor, drumurilor, sau lucrari de reabilitare a cailor de acces.
- Combinarea datelor obtinute prin masuratori realizate cu tehnologie moderna cu alte solutii de obtinere a acestora.
- Preluarea datelor inclusiv din proiectele deja disponibile si conectarea acestora cu alte informatii topografice noi obtinute.
- Trasarea de marcaje clare in baza datelor obtinute in teren prin masurare.
- Activitati de ridicare topografica cu scop de obtinere a cantitatii de lucrari necesare.
Cum procedezi cand alegi profesionistul?
Oferi detalii despre proiect
Contacteaza direct profesionistul sau trimite o oferta prin formularul de contact.
Primesti mai multe oferte
Primesti oferte de la mai multi profesionisti care corespund nevoilor tale.
Alegi profesionistul ideal
Compara ofertele, contacteaza si alege profesionistul, incepe proiectul.
Inscrie-te pe REFORMEX, este gratuit!
Esti profesionist (firma sau meserias)? Prestezi servicii si vrei sa fii recomandat de REFORMEX clientilor? Inscrie-te aici.
Nu ai timp sa cauti?
Trimite detalii despre proiect si vei fi contactat de inginer de cadastru.
Ne ocupam noi de gasirea unui inginer cadastru.
Trimite-ne detaliile despre proiectul tau.
Salveaza timpul petrecut cu cautarea.
Vei primi oferte de la inginer de cadastru verificati de REFORMEX.
Ce iti recomandam cand alegi un inginer de cadastru?
Ce sarcini are un inginer cadastru?
Implicarea unui inginer cadastru este esentiala in contextul dezvoltarii unei localitati sau zone, indiferent de marimea acesteia. Planurile cadastrale nu se refera strict la spatiile construite, ci tin evidenta tuturor bunurilor imobile ale unei comunitati (ape, rauri, paduri, forme de relief. In plus, munca realizata de echipele de ingineri cadastru sunt valorificate inclusiv pentru necesitati economice si evidenta in scopul aplicarii normelor de impozit datorat de persoane fizice sau juridice. Prin urmare, un inginer cadastru persoana fizica autorizata poate indeplini urmatoarele sarcini:
- Folosirea celor mai moderne tehnologii in scopul obtinerii de date precise care se vor inscrie in planurile cadastrale.
- Transpunerea rezultatelor obtinute in planuri care delimiteaza anumite suprafete si in planuri de amplasament.
- Realizarea la cerere a unor planuri cadastrale locale ce vor fi parte a studiilor de fezabilitate pentru diferite obiective sau lucrari.
- Intocmirea de planuri pentru o anumita suprafata de teren ce urmeaza a fi impartita in parcele pentru diferite scopuri.
- Elaborarea unui plan de situatie asupra unei suprafete de teren cand s-a hotarat legal ca aceasta sa fie scoasa sau repusa in circuitul specific agriculturii.
- Finalizarea documentelor topografice ce servesc la punerea in posesie a celor indreptatiti prin lege asupra unor terenuri.
Ce responsabilitati are un inginer cadastru?
Deoarece acuratetea datelor existente in fondul funciar sunt de interes national este necesar ca responsabilitatea activitatii echipelor de ingineri cadastru sa fie pe masura. Ca urmare, acestia vor desfasura activitati ce au drept rezultat determinari precise asupra terenurilor din teritoriu. Remarcam aici cele mai importante raspunderi pe care le are un inginer cadastru:
- Respectarea intocmai a standardelor si regulamentelor pentru desfasurarea activitatii de inginer cadastru.
- Aplicarea legilor specifice aflate in vigoare, precum si a normelor si metodologiilor elaborate de institutia abilitata ANCPI (Agentia nationala de cadastru si publicitate imobiliara).
- Folosirea unei metode legale tip conventie cu solicitantul pentru realizarea lucrarilor pentru care este angajat.
- Intocmirea doar a lucrarilor pentru care detine autorizatie.
- Folosirea procedurilor si aplicatiilor electronice pentru inregistrarea online a cererilor ce-i sunt adresate si a masuratorilor preluate in teren.
- Lucrul cu aparatura certificata metrologic si software licentiat pentru indeplinirea sarcinilor de serviciu.
Care sunt obligatiile legale pe care trebuie sa le indeplineasca un inginer cadastru
Din punct de vedere legal lucrarile si relationarea unui inginer cadastru cu beneficiarii sunt bine stabilite. Cel care ofera acest serviciu trebuie sa detina calitatea de persoana fizica ori juridica autorizata de ANCPI, ori de catre OCPI (Oficiul de cadastru si publicitate imobiliara). Prin aceasta autorizare unui inginer cadastru ii sunt recunoscute competentele tehnice, dar si cunoasterea normelor legale in scopuri de concepere si verificare a lucrarilor specifice cadastrului. Intre obligatiile ce-i revin in consecinta, enumeram:
- Produce si isi asuma prin semnatura doar acele lucrari pentru care este autorizat.
- Primeste, foloseste si restituie integral, pentru scopul activitatii sale, documente din partea beneficiarilor, folosind pentru conformitate un proces verbal.
- Mentine confidentialitatea posibilitatii de acces computerizat pe care o detine la baza de date nationala de cadastru si informatii funciare.
- Foloseste datele obtinute strict pentru scopul lucarii in care este angajat.
- Respecta integral toate informatiile primite de tip „date cu caracter personal”.
- Este obligat ca in termen legal sa notifice ANCPI sau OCPI despre modificari asupra informatiilor ce le detine in propriul certificat de autorizare.
- Are obligatia de a oferi in scop de control documente si informatii persoanelor autorizate pentru a-i fi verificata activitatea si lucrarile pe care le-a realizat.
- Conform legii un inginer cadastru persoana autorizata poate sa lucreze inclusiv la o firma cu personalitate juridica, ori in cadrul departametelor abilitate din sectorul bugetar.
Calitatile, aptitudinile si deprinderile unui inginer cadastru?
Odata cu participarea la cursurile unei facultati tehnice si alegerea specializarii „Inginer cadastru”, viitorul absolvent isi va suplimenta si consolida propriile calitati, aptitudini si deprinderi legate de aceasta activitate. De fiecare dintre acestea va depinde modul in care va putea raspunde sarcinilor de serviciu, dar si reducerea timpului alocat pentru predarea unei lucrari. Pentru ca toate acestea sa fie mai usor de indentificat cand colaborati cu echipe de ingineri cadastru, vi le prezentam succint:
- In relationarea cu beneficiarii si sefii ierarhici se prezinta drept o persoana implicata profesional si atenta la detalii.
- Va fi capabil sa preia si sa execute in timpul stabilit o lucrare.
- Este comunicativ si detaliaza pentru beneficiar elemente si informatii legale ce tin de activitatea pe care o va realiza conform contractului.
- Isi manifesta nivelul de inteligenta prin cumularea si punerea in ordine a mai multor informatii ce provin din diferite surse sau formate.
- Este dispus sa lucreze la fel de bine in conditii de mediu exterior prielnic sau mai putin din punct de vedere meteo, atat timp cat integritatea sa, a echipamentului sau a rezultatului ce il va obtine nu sunt depreciate.
- Este o persoana echilibrata si pune in prim plan conduita profesionala nefiind afectat de stari emotionale personale sau ocazionale.
- Poate decide rapid asupra prioritatilor in cadrul unei lucrari si comunica eficient prin orice mijloc (telefonic, email, trimiteri postale).
- Isi asuma deciziile si datele pe care le inscrie in documentele predate beneficiarului.
- Cunoaste la zi metodologia, normele si legile cu referire la activitatea de inginer cadastru, precum si tehnologia informatica si de realizare a masuratorilor aferente activitatii.
- Va interpreta usor si rapid orice tip de informatie regasita in documentele arhivate sau cele care i se prezinta drept dovezi de proprietate.
- Isi foloseste logica si orientarea in spatiu in timpul lucrarilor din teren.
- Colaboreaza cu seriozitate si impune o norma asumata cand lucreaza in echipa.
- Este o persoana care nu accepta compromisuri si pune mai presus de orice legea si acreditarea primite.
Ce cunostiinte tehnice si abilitatile detine un inginer cadastru?
Calitatea de inginer cadastru autorizat survine in urma finalizarii studiilor de specialitate in cadrul unei facultati cu profil tehnic. Specializarea in sine in domeniul cadastrului reprezinta conditia esentiala pentru a putea fi autorizat de catre ANCPI. Prin acumularea informatiilor studiate si prin completarea lor in practica un inginer cadastru va dobandi un set de cunostinte tehnice ce sunt completate de abilitatile sale personale. Pe cele mai importante le regasiti in continuare:
- Este absolvent de studii superioare cu specializare in domeniul cadastral.
- Acumuleaza experienta si se deprinde cu folosirea tehnologiei specifice pe durata stagiului de inginer cadastru practicant.
- Este deprins sa foloseasca software specializat pentru inscrierea in registrele electronice a masuratorilor si determinarilor realizate in teren.
- Este capabil sa intocmeasca schite de mana pe care ulterior sa le lucreze cu ajutorul unui program informatic.
- Foloseste fara probleme pachete informatice licentiate cu ajutorul caror concepe text, realizeaza foi de calcul, desene sau grafice.
- Interpreteaza corect informatiile regasite in documente deja elaborate si le poate asimila in propriile lucrari.
- Este atent si interesat de evolutia tehnologiei si aparaturii cu care se realizeaza masuratorile cadastrale si o foloseste in consecinta.
- Este o persoana agreabila care va lucra atent cu orice beneficiar, punandu-i la dispozitie capacitatea sa profesionala in paralel cu respectarea normelor si legilor in vigoare.
Cum alegem si cat costa serviciile unei echipe de ingineri cadastru?
Interactiunea cu o echipa de ingineri cadastru reprezinta o situatie curenta in prezent. Faptul ca oricand este necesar un document care sa ateste situatia exacta a unui teren sau a incadrarii unui imobil intr-o zona indica necesitatea accesarii acestui serviciu. Alegerea trebuie sa se bazeze pe cateva criterii importante, si anume:
- Colaborati cu un inginer cadastru ce poate prezenta autorizarea obtinuta de la una dintre unitatile teritoriale ale ANCPI sau OCPI.
- Persoana autorizata drept inginer cadastru poate lucra ca persoana fizica autorizata, sau poate fi angajata a unei firme profesionale.
- Un portofoliu de activitate reprezinta un plus atunci cand alegeti echipa de ingineri cadastru.
- Pretul solicitat pentru serviciul prestat poate sa fie diferit in unitati administrative diferite pentru acelasi tip de lucrare solicitata.
- Pentru un cost mai mic este recomandat sa colaborati in baza unui contract inregitrat la o firma de cadastru specializata.