Cauti un electrician in zona ta?

Gasesti rapid pe Reformex.

In domeniul constructiilor, rolul principal al unui electrician este acela de a realiza si intretine instalatiile electrice ale cladirii. De asemenea, in cazul cladirilor comerciale (cum ar fi fabricile), acestia pot interveni prin cuplarea la electricitate a diferitelor echipamente. Practic, printre principalele responsabilitati ale electricienilor pe santier se numara:

 • Consulta proiectele tehnice si diagramele instalatiilor;
 • Instaleaza cablurile electrice conform instructiunilor;
 • Monteaza diverse accesorii si echipamente electrice (prize, intrerupatoare etc.);
 • Evalueaza starea instalatiilor electrice existente;
 • Renoveaza sau reapara instalatiile electrice existente.

Unul dintre aspectele demne de retinut legate de electricieni, este acela ca electricienii pot profesa doar in baza unei autorizatii speciale, emise de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei. Implicit, pentru a obtine autorizatia respectiva, electricianul are nevoie de studii de specialitate si este nevoit sa sustina anumite examene.

Solicita oferte in mod gratuit
electrician

Cum procedezi cand alegi profesionistul?

contacteaza

Oferi detalii despre proiect

Contacteaza direct profesionistul sau trimite o oferta prin formularul de contact.

discuta

Primesti mai multe oferte

Primesti oferte de la mai multi profesionisti care corespund nevoilor tale.

alege

Alegi profesionistul ideal

Compara ofertele, contacteaza si alege profesionistul, incepe proiectul.

Inscrie-te pe REFORMEX, este gratuit!

Esti profesionist (firma sau meserias)? Prestezi servicii si vrei sa fii recomandat de REFORMEX clientilor? Inscrie-te aici.

Nu ai timp sa cauti?

Trimite detalii despre proiect si vei fi contactat de electricieni.

Ne ocupam noi de gasirea unui electrician.

Trimite-ne detaliile despre proiectul tau.

Salveaza timpul petrecut cu cautarea.

Vei primi oferte de la electricieni verificati de REFORMEX.

Ce iti recomandam cand alegi un electrician?

Ce calificari trebuie sa detina un electrician?

In primul rand, orice electrician trebuie sa detina studii in domeniul electricitatii. Acestea pot fi medii (liceu de profil), superioare (facultate, master sau doctorat), ori cursuri de formare profesionala. In oricare dintre cele trei situatii, insa, electricianul trebuie sa detina o autorizatie speciala pentru a putea profesa.

Autorizatia de electrician se elibereaza de catre ANRE si poate fi de doua tipuri: A (ofera dreptul de proiectare a instalatiilor electrice) si B (ofera dreptul de executie a instalatiilor electrice). De asemenea, meseria de electrician are in prezent mai multe grade (de la I la IV).

Acestea din urma sunt insa mai putin importante pentru dumneavoastra, in calitate de beneficiar al lucrarii. Important de retinut este faptul ca proiectantul (inginerii) trebuie sa detina autorizatie tip A, iar executantul trebuie sa detina autorizatie tip B.

Putem apela la un electrician neautorizat?

In principiu, raspunsul la aceasta intrebare este nu. Doar electricienii autorizati au voie sa profeseze aceasta meserie. In practica, insa, se constata de foarte multe ori incalcarea acestei reguli. Cu toate acestea, daca veti apela la un electrician neautorizat, trebuie sa stiti ca riscurile la care va supuneti sunt considerabile.

In primul rand, lucrul cu curent electric poate fi extrem de periculos. In cazul unui eventual accident de munca, responsabilitatea angajarii electricianului neautorizat va revine in intregime.

In al doilea rand, tot practica demonstreaza faptul ca persoanele care practica meseria de electrician fara a fi dobandit acest titlu legal, nu dispun de cunostinte in acest domeniu. Asadar, lucrarile executate de acestia nu sunt conforme si va pot pune viata in pericol.

Cat costa serviciile unui electrician autorizat?

Daca discutam despre serviciile oferite de electricianul executant (nu de catre proiectant), trebuie sa stiti faptul ca tarifele variaza in general in functie de complexitatea proiectului. De exemplu, manopera pentru realizarea unei instalatii electrice pentru o casa noua poate fi mai accesibila comparativ cu manopera de renovare (care implica indepartarea cablurilor vechi si instalarea unora noi in schimb).

Asadar, daca doriti sa stiti cat costa instalatia electrica, adresati-va mai bine direct unui electrician. Acesta va putea analiza proiectul si va va putea oferi un tarif cat mai apropiat de realitate.

Altfel, pentru a calcula un cost estimativ, tineti, in primul rand, cont de faptul ca serviciile de montaj instalatie electrica nu pot fi efectuate de lucratori necalificati. Iar, asa cum probabil ca stiti deja, munca calificata este in general mai costisitoare. Asadar, puteti lua ca referinta tariful de 50 de lei pe ora.

Ce garantie poate oferi un electrician profesionist?

Garantia pe care un electrician autorizat o poate oferi este, in primul rand, aceea a lucrului bine facut. In plus, majoritatea electricienilor profesionisti isi desfasoara activitatea fie sub forma de persoana fizica autorizata, fie prin intermediul unei companii. Sub oricare dintre cele doua forme juridice, electricienii pot emite chiar garantii reale pentru lucrarile executate, pe anumite perioade de timp.

De exemplu, pentru lucrarile in care cablurile de electricitate au fost achizitionate de catre firma de electricieni si nu de catre beneficiarul investitiei, se poate oferi o garantie chiar si de peste 5 ani.

Totusi, tineti cont de faptul ca o un rol foarte important in rezistenta lucrarii il joaca calitatea materialelor utilizate. Asadar, oricat de calitativa este executia lucrarilor de realizare a instalatiei electrice, daca materialele utilizate sunt de calitate indoielnica, intreg proiectul este supus esecului.

Ce informatii trebuie sa cunoastem inainte de a apela la o firma de electricieni?

Atunci cand apelati la un electrician, este in interesul ambelor parti sa mentineti o comunicare eficienta. Asadar, inainte de a apela la o firma specializata in servicii electrice, ar fi indicat sa cunoasteti cat mai multe date despre proiectul dumneavoastra. De exemplu:

 • Tipul lucrarii (renovare, reparatii, realizarea instalatiei electrice etc.);
 • Dimensiunea lucrarii (de exemplu, numarul de camere);
 • Bugetul alocat pentru manopera si cel pentru materiale.

Ce trebuie sa stim despre firma de electricieni inainte de a o angaja?

Piata de electricieni este in prezent saturata. Asadar, foarte multe echipe ofera servicii de executie a instalatiilor electrice. Totusi, este important sa alegeti cea mai buna echipa. Iata cateva intrebari prin care puteti afla informatii despre electrician:

 • La ce proiecte a mai lucrat inainte si care a fost feedback-ul clientului anterior?
 • Ce grad de autorizare detine electricianul in prezent?
 • Cate persoane fac parte din echipa electricianului contactat?