Cauti un electrician in constructii in zona ta?

Gasesti rapid pe Reformex.

Termenul de electrician in constructii se refera la acel specialist acreditat de catre ANRE, care isi desfasoara activitatea in domeniul constructiilor civile sau rezidentiale. In termeni generali, electricienii acopera o gama foarte variata de servicii. In domeniul constructiilor, insa, acestia se ocupa de regula strict cu montajul instalatiei si a accesoriilor electrice. Concret, iata doar cateva dintre lucrarile la care participa echipele de electricieni in constructii:

 • Racordeaza cladirea la reteaua publica de alimentare cu curent electric;
 • Verifica proiectul tehnic pentru reteaua electrica si executa lucrarile de montaj;
 • Monteaza diferite accesorii electrice (prize, intrerupatoare etc.);
 • Monteaza diferite echipamente electronice (aparate de aer conditionat, iluminatoare etc.);
 • Inspecteaza, mentin si repara echipamentele electrice ale cladirilor aflate in gestiune.

De asemenea, trebuie sa stiti ca, spre deosebire de alti specialisti in constructii, care pot profesa doar in baza unui certificat de competente, electricienii (inclusiv cei din domeniul constructiilor), trebuie sa detina o autorizatie din partea Agentiei Naţionale de Reglementare in domeniul Energiei pentru a putea profesa legal.

Solicita oferte in mod gratuit
electrician in constructii

Cum procedezi cand alegi profesionistul?

contacteaza

Oferi detalii despre proiect

Contacteaza direct profesionistul sau trimite o oferta prin formularul de contact.

discuta

Primesti mai multe oferte

Primesti oferte de la mai multi profesionisti care corespund nevoilor tale.

alege

Alegi profesionistul ideal

Compara ofertele, contacteaza si alege profesionistul, incepe proiectul.

Inscrie-te pe REFORMEX, este gratuit!

Esti profesionist (firma sau meserias)? Prestezi servicii si vrei sa fii recomandat de REFORMEX clientilor? Inscrie-te aici.

Nu ai timp sa cauti?

Trimite detalii despre proiect si vei fi contactat de electricieni in constructii.

Ne ocupam noi de gasirea unui electrician in constructii.

Trimite-ne detaliile despre proiectul tau.

Salveaza timpul petrecut cu cautarea.

Vei primi oferte de la electricieni in constructii verificati de REFORMEX.

Ce iti recomandam cand alegi un electrician in constructii?

Ce autorizatie trebuie sa detina un electrician in constructii pentru a putea profesa?

Profesia de electrician in constructii este reglementata prin lege, organul de aplicare fiind Autoritatea Naţionala de Reglementare in domeniul Energiei. Pentru a putea profesa, un electrician trebuie sa treaca prin mai multe etape. In primul rand, acesta trebuie sa detina studii de specialitate in domeniul electricitatii. Acestea pot fi studii medii, absolvite cu diploma de bacalaureat, superioare (licenta sau master), ori cursuri acreditate.

In orice caz, studiile in domeniul electricitatii reprezinta doar una dintre cerinte si nu califica o persoana pentru meseria de electrician. Pentru aceasta din urma, specialistul trebuie sa se adreseze ANRE in vederea autorizarii. Mai mult decat atat, autorizatia se elibereaza in urma sustinerii unui examen.
Acestea fiind spuse, unul dintre cele mai importante aspecte pe care trebuie sa le verificati atunci cand angajati un electrician, este daca acesta detine sau nu o autorizatie ANRE valabila.

Putem angaja un electrician in constructii fara autorizatie ANRE?

Raspunsul pe scurt la aceasta intrebare este nu. Angajarea unui electrician in constructii care nu detine o autorizatie de electrician valabila este interzisa prin lege. In plus, calitatea de electrician se dobandeste doar in urma studiilor in domeniu, dar si a autorizarii ANRE. Asadar, o persoana care profeseaza meseria fara autorizatie nu poate fi denumita electrician.

In plus, angajarea unui electrician neautorizat nu doar ca este ilegala, dar inseamna asumarea mai multor riscuri. De exemplu, o persoana neautorizata nu prezinta garantia unei lucrari bine executate, fapt care va poate expune eventualelor pericole asociate instalatiilor electrice defectuoase.
Asadar, daca ati construit o casa sau o cladire comerciala, apelati doar la electricieni in constructii autorizati ANRE pentru executia lucrarilor. In caz contrar, riscati nu doar incalcarea legii, ci va puteti expune intreaga familie mai multor pericole.

Cat costa angajarea unei echipe de electricieni in constructii?

Ca in orice alta lucrare in domeniul constructiilor, manopera pentru realizarea instalatiei electrice depinde de foarte multi factori. Printre acesti factori se numara: tipul si dimensiunea lucrarii, tipul materialelor utilizate s.a.

Mai mult decat atat, tarifele in domeniul constructiilor tind sa fie foarte volatile. Asadar, avand in vedere acestea, daca doriti sa stiti cat va costa angajarea unui electrician in constructii, cel mai bine ar fi sa luati direct legatura cu acesta. Odata contactat, ii veti putea prezenta planurile, iar oferta obtinuta va fi in concordanta cu nevoile dumneavoastra.

Pentru a avea, insa, o viziune de ansamblu asupra bugetului pentru manopera, aveti in vedere faptul ca electricienii sunt specialisti, iar munca specializata este remunerata mai bine decat cea necalificata. De regula, tarifele practicate de electricieni variaza intre 25 si 50 de lei pe ora, in functie de complexitatea lucrarii.

De ce este importanta angajarea unui electrician in constructii?

In primul rand, angajarea unui electrician in constructii este importanta pentru ca niciun alt specialist nu poate executa lucrari care implica curentul electric. Asadar, angajarea unui electrician nu este consultativa, ci obligatorie in orice proiect de constructie.

In al doilea rand, putem trata intrebarea avand ca punct de plecare diferenta dintre un electrician generalist si un electrician in constructii. Amandoi cunosc notiuni generale de electricitate, insa cel din urma beneficiaza de experienta intr-un domeniu aplicat, respectiv cel al constructiilor. Asadar, electricianul in constructii poate intampina mai rapid anumite probleme specifice santierelor de constructii.

Și, nu in ultimul rand, poate cel mai important motiv pentru care trebuie sa apelam la un electrician profesionist, si nu la personal neavizat, este dat de riscurile asociate curentului electric. Dupa cum foarte bine stim, o lucrare de electricitate prost executata poate pune in pericol integritatea utilizatorilor cladirii.

Ce competente profesionale trebuie sa detina un electrician in constructii?

Electricienii, in general, sunt persoane foarte tehnice si trebuie sa detina o serie de competente si atribute profesionale. Iata doar cateva dintre caracteristicile unui electrician in constructii profesionist:

 • Intelegerea conceptelor electrice – Baza oricarui electrician este reprezentata de cunoasterea conceptelor si standardelor internationale de electricitate;
 • Cunostinte matematice si fizice – Electricienii efectueaza o varietate de calcule pentru a stabili traseul optim pentru un circuit electric;
 • Coordonare ochi-mana – Lucrul cu curent electric, dar si cu echipamentele asociate, necesita foarte multa atentie, dar si miscari controlate.

Cum identificam o echipa profesionista de electricieni in constructii?

Alegerea echipei potrivite se poate dovedi foarte dificila, in special acum cand piata specialistilor se afla aproape de saturatie. Asadar, inainte de a alege un electrician in constructii cu care veti colabora, aflati cat mai multe informatii despre acesta:

 • Lucrari anterioare – Care sunt proiectele la care acesta a participat in trecut si ce recenzii a obtinut de la fostii angajatori;
 • Tarif practicat – Nu de putine ori, electricienii tind sa propuna tarife neconforme cu realitatea. Un electrician profesionist, insa, va va oferi un pret corect;
 • Garantii – Ce tip de garantie va poate oferi electricianul si in ce conditii. Adesea, un expert electrician poate garanta rezistenta lucrarii pentru minim 5 ani de la executie.