Gasesti rapid pe Reformex.
Un asfaltator este un lucrator calificat din domeniul constructiilor, responsabil cu tot ceea ce presupune realizarea unui drum, alei, parcari sau a unei sosele. De regula, lucrarile de asfaltare presupun munca in echipa a mai multor asfaltatori, care pot sau nu fi ajutati de lucratori necalificati. Printre activitatile recurente ale asfaltatorilor se numara:
- Verificarea si pregatirea suprafetelor suport (pe care urmeaza asternut asfaltul);
- Realizarea amestecurilor asfaltice conform retetei, inaintea turnarii;
- Compactarea straturilor de asfalt turnate (manual sau prin mijloace mecanizate);
- Operarea echipamentelor de lucru specifice asfaltarii;
- Intretinerea si repararea drumurilor asfaltate.
De asemeneea, trebuie sa stiti ca sfaltatorii sunt parte a unei echipe de asfaltare. Acestia lucreaza deopotriva alaturi de ingineri constructori si de alti lucratori calificati in manevrarea vehiculelor de transport si de turnare a asfaltului.
Solicita oferte in mod gratuitCum procedezi cand alegi profesionistul?
Oferi detalii despre proiect
Contacteaza direct profesionistul sau trimite o oferta prin formularul de contact.
Primesti mai multe oferte
Primesti oferte de la mai multi profesionisti care corespund nevoilor tale.
Alegi profesionistul ideal
Compara ofertele, contacteaza si alege profesionistul, incepe proiectul.
Inscrie-te pe REFORMEX, este gratuit!
Esti profesionist (firma sau meserias)? Prestezi servicii si vrei sa fii recomandat de REFORMEX clientilor? Inscrie-te aici.
Nu ai timp sa cauti?
Trimite detalii despre proiect si vei fi contactat de asfaltatori.
Ne ocupam noi de gasirea unui asfaltator.
Trimite-ne detaliile despre proiectul tau.
Salveaza timpul petrecut cu cautarea.
Vei primi oferte de la asfaltatori verificati de REFORMEX.
Ce iti recomandam atunci cand alegi un asfaltator?
Ce calificari trebuie sa detina un asfaltator?
Un muncitor necalificat nu poate practica meseria de asfaltator. Un asfaltator se poate califica fie la locul de munca, fie urmand un curs acreditat. Pentru a ii fi recunoscuta calificarea, insa, acesta trebuie sa sustina un examen teoretic si practic, in urma caruia poate obtine un certificat de calificare, recunoscut de catre Ministerul Muncii si al Educatiei.
Echipele de asfaltatori sunt compuse din mai multi muncitori calificati si sunt coordonate de regula de ingineri constructori. Printre muncitorii calificati se regasesc, de asemenea, masinisti, responsabili cu operarea masinilor si utilajelor pentru terasamente (de exemplu, excavatoare, scarificatoare, utilaje pentru compactat, etc.).
Ce abilitati trebuie sa aiba un asfaltator?
Asfaltatorul este, in primul rand, responsabil cu turnarea asfaltului. Acesta nu se ocupa de managementul sau coordonarea lucrarilor de turnare. Asadar, cele mai importante abilitati ale unui asfaltator sunt:
- Respectarea indicatiilor – Asfaltatorii trebuie sa poata intelege indicatiile dirigintilor de santier, astfel incat sa poata executa corect lucrarile;
- Coordonarea in echipa – Cei mai multi asfaltatori lucreaza in echipa, astfel ca este important ca acestia sa isi poata coordona actiunile in functie de actiunile celorlalti;
- Cunoasterea materialelor – Este important ca asfaltatorul sa cunoasca materialele cu care lucreaza, pentru a putea pregati corect retetele.
Cat costa serviciul unui asfaltator?
La nivel singular, serviciile unui asfaltator sunt tarifate conform normelor de tarifare aplicate lucratorilor calificati. Pe scurt, serviciile asfaltatorilor costa mai mult decat cele ale muncitorilor necalificati.
Cu toate acestea, in cazul lucrarilor de asfaltare, costurile cu manopera sunt calculate per total, in functie de suprafata asfaltata. Asadar, daca doriti sa stiti cat va va costa un proiect de asfaltare, este recomandat sa luati direct legatura cu o echipa specializata in astfel de lucrari.
Ce trebuie sa stim inainte de a angaja un asfaltator?
Asfaltatorii sunt practic executantii unui proiect. Asadar, inainte de a apela la serviciile unei echipe de asfaltare, este indicat sa va aflati deja in posesia proiectului tehnic. Acesta din urma este de regula realizat de catre o echipa de arhitectura.
De asemenea, orice alte detalii legate de proiect pot facilita comunicarea si bunul mers al proiectului. De exemplu, bugetul de care dispuneti sau anumite cerinte specifice ar putea fi benefice la discutia premergatoare demararii lucrarilor. Asadar, cu cat cunoasteti mai multe aspecte legate de proiect, cu atat mai bine.
De ce trebuie angajat un asfaltator calificat?
Turnarea betonului, bitumului sau asfaltului presupune anumite lucrari si interventii specifice, pe care o persoana necalificata nu le-ar putea cunoaste. Asadar, asemenea oricarui alt domeniu, este de preferat ca atunci cand demarati un proiect de asfaltare sa apelati la un asfaltator profesionist.
Nu doar ca acesta va avea cunostintele necesare pentru a va garanta succesul investitiei, ci si s-a demonstrat ca lucratorii calificati pot reduce chiar costurile totale ale unui astfel de proiect, prin reducerea consumului de material, precum si prin reducerea timpului de lucru (si, implicit, a costurilor cu mentinerea santierului).
Cum stim daca am angajat un asfaltator profesionist?
Nimeni nu isi doreste sa constate pe parcurs ca lucratorii angajati nu ofera servicii de calitate. Asadar, intrebarea aceasta ar trebui sa aiba focus mai degraba pe preventie, respectiv, cum alegem intai de toate un asfaltator profesionist.
In acest sens, specialistii recomanda ca inainte de a semna un contract cu o echipa de asfaltatori, sa solicitati si sa comparati ofertele mai multor firme. De asemenea, daca este posibil, cereti echipei alese sa va arate cateva dintre lucrarile la care au participat in trecut. Nu in ultimul rand, internetul este o resursa importanta, unde ati putea gasi pareri ale altor persoane care au lucrat in trecut cu echipa respectiva.