Gasesti rapid pe Reformex.
Un arhitect peisagist este responsabil nu doar cu amenajarea spatiului exterior la nivel vizual, ci trebuie sa integreze deopotriva o serie de factori sociali, pentru a crea spatii functionale, ecologice si sustenabile. Asadar, arhitectura peisagistica reprezinta mai mult decat design.
Pentru a putea profesa meseria de arhitecti peisagisti, specialistii trebuie sa detina cel putin o diploma de licenta in arhitectura. De asemenea, in cadrul facultatilor de arhitectura cu specializarea peisagistica, studentii studiaza notiuni diverse legate de stiinte naturale, stiinte sociale, arta si chiar istorie. In urma studiul si a experientei acumulate, arhitectul peisagist poate oferi servicii profesionale de:
- Evaluare a peisajului sau a potentialului peisagistic zonal;
- Proiectare, management si implementare a proiectelor arhitecturale;
- Consiliere privind conservarea sau explorarea mediului.
Cum procedezi cand alegi profesionistul?
Oferi detalii despre proiect
Contacteaza direct profesionistul sau trimite o oferta prin formularul de contact.
Primesti mai multe oferte
Primesti oferte de la mai multi profesionisti care corespund nevoilor tale.
Alegi profesionistul ideal
Compara ofertele, contacteaza si alege profesionistul, incepe proiectul.
Inscrie-te pe REFORMEX, este gratuit!
Esti profesionist (firma sau meserias)? Prestezi servicii si vrei sa fii recomandat de REFORMEX clientilor? Inscrie-te aici.
Nu ai timp sa cauti?
Trimite detalii despre proiect si vei fi contactat de arhitecti peisagisti.
Ne ocupam noi de gasirea unui arhitect peisagist.
Trimite-ne detaliile despre proiectul tau.
Salveaza timpul petrecut cu cautarea.
Vei primi oferte de la arhitecti peisagisti verificati de REFORMEX.
Ce iti recomandam cand alegi un arhitect peisagist?
Ce calificari trebuie sa detina un arhitect peisagist?
Intai de toate, trebuie sa stiti ca arhitectii peisagisti sunt la baza arhitecti specializati in amenajarea spatiilor exterioare. Astfel, parcursul profesional pentru a deveni arhitect peisagist poate fi extrem de dificil.
O persoana care doreste sa profeseze in domeniul arhitecturii peisagistice trebuie, in primul rand, sa fie licentiata in arhitectura. Asadar, prima si poate cea mai importanta calificare pe care acestia trebuie sa o detina este aceea de arhitect stagiar sau cu drept de semnatura, recunoscut de catre Ordinul Arhitectilor din Romania.
Totusi, o specializare similara (si adesea confundata cu cea de arhitect peisagist) este aceea de inginer peisagist. Aceasta se obtine in urma finalizarii studiilor de licenta la facultatile de horticultura, specializarea peisagistica.
Ce competente trebuie sa aiba un peisagist profesionist?
Fie ca discutam despre un arhitect peisagist sau despre un inginer peisagist, ambele calificari presupun, in primul rand, finalizarea studiilor universitare. Competentele acumulate pe parcursul ambelor facultati sunt de obicei similare, insa trebuie completate cu experienta acumulata prin practica.
Contrar asteptarilor, simtul estetic nu este neaparat cea mai importanta competenta a unui peisagist profesionist. Din contra, toate competentele pe care un arhitect peisagist trebuie sa le detina sunt complementare si egale din punct de vedere al importantei.
Printre altele, arhitectul peisagist trebuie sa aiba cunostinte aprofundate despre: topografie si cadastru, botanica, compozitia formelor, geometrie descriptiva si perspectiva, istoria gradinilor si peisajelor, etc.
Cat costa serviciile unui arhitect peisagist?
De regula, un arhitect peisagist lucreaza fie ca liber profesionist, fie ca angajat al unei firme de arhitectura. De asemenea, serviciul acestuia este de obicei tarifat la proiect. Asadar, costurile unui proiect de arhitectura a peisajului difera de obicei de la caz la caz, avandu-se in vedere, in primul rand, complexitatea proiectului.
De exemplu, un proiect de arhitectura peisagistica rezidentiala (pentru curtea din jurul casei) poate costa intre 1000 si 5000 de lei. Evident, costurile cresc odata cu solicitarea altor servicii, cum ar fi de exemplu consultanta de specialitate pentru achizitionarea materialelor sau implementarea proiectului.
Poate un arhitect rezidential sa proiecteze peisajul din jurul casei?
Teoretic, da. Atat arhitectul rezidential, cat si arhitectul peisagist au aceeasi formare profesionala (sau formari similare). Cu toate acestea, un arhitect peisagist este specializat in amenajarea gradinilor (a spatiilor exterioare) in timp ce un arhitect rezidential se ocupa mai degraba cu aspectul exterior al casi.
Asadar, este de preferat ca, daca va doriti sa aranjati o gradina cu totul speciala, sa apelati la un specialist. Mai mult decat atat, arhitectul peisagist ar trebui angajat odata cu arhitectul rezidential, astfel incat cei doi sa poata colabora in vederea elaborarii unui proiect arhitectural integrat.
Ce trebuie sa stim inainte de angajarea unui arhitect peisagist?
De regula, in orice proiect de constructii, inainte de angajarea unui specialist, este recomandat sa cunoasteti necesitatile proiectului dumneavoastra. Pe scurt, trebuie sa stiti, in primul rand, de ce apelati la acesta, de ce aveti nevoie de serviciile sale. Aceeasi regula se aplica si in cazul unui arhitect peisagist. Asadar, inainte de a solicita serviciile acestuia, evaluati nevoile si posibilitatile dumneavoastra.
Un exemplu poate fi constructia unei case si integrarea unei mici gradini botanice pe proprietate. In acest sens, din punct de vedere practic, inainte de a contacta arhitectul peisagist, trebuie sa stiti cel putin ce suprafata doriti sa amenajati si care este bugetul de care dispuneti pentru acest proiect.
De ce este important sa vedeti proiectele anterioare ale arhitectului peisagist?
Cei mai multi arhitecti peisagisti au un stil caracteristic. Asadar, fiecare gradina amenajata de acestia are o nota personala. Astfel, inainte de a semna un contract de colaborare cu un arhitect peisagist, este recomandat sa vedeti cateva dintre proiectele la care acesta a lucrat in trecut. Veti putea astfel stabili daca stilul este pe placul dumneavoastra, sau chiar daca acesta este flexibil si abordeaza stiluri diferite.
Cu toate acestea, in timp ce portofoliul este important in orice domeniu, mai important decat acesta este specialistul in sine. Exista, de exemplu, peisagisti foarte buni, dar aflati la inceput de cariera si care nu au un portofoliu extins. Daca, insa, simtiti ca puteti colabora eficient, este de incurajat sa ii angajati in proiectul dumneavoastra.