- Categorii: Piscine
Contine firme recomandate. Vezi firmele.
Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.
Volumul de apa pe care o piscina il contine, dar si bazinul, in sine, trebuie ingrijite cu regularitate prin aplicarea unor masuri corecte de intretinere piscina. Trebuie avut in vedere ca acestea sunt singurele masuri prin care calitatea apei si curatenia constructiei piscinei vor fi sigure pentru scaldat.
Despre masurile de intretinere apa piscina si frecventa lor, tipuri de tratamente aplicabile, costuri de intretinere a piscinei si alte detalii importante, cititi in cele ce urmeaza.
De ce este importanta intretinerea piscinei?
Atentia pe care trebuie sa o acordati apei din piscina rezidentiala va fi deosebita pentru ca aceasta sursa excelenta de recreere sa ramana accesibila pe toata durata sezonului.
Apa piscinelor nu va ramane curata asa cum este imediat dupa umplerea bazinului. Caldura mediului, murdaria purtata de vant si depusa in apa, dar si utilizarea efectiva sunt factori care vor contamina apa.
Iata care sunt motivele pentru care este important sa tineti cont de intretinerea unei piscine:
- Aspectul estetic general al piscinei. Apa, marginea si interiorul bazinului, scarile de acces, scaunele pentru copii, alte echipamente pentru piscina, toate trebuie sa fie curate;
- Proliferarea bacteriilor, algelor, microorganismelor si a ciupercilor pot afecta sanatatea pielii si pe cea respiratorie;
- Aparitia de boli gastrointestinale ce sunt provocate de murdaria din apa.
Daca veti respecta cel putin saptamanal aspectul legat de intretinere piscine, coordonarea cu etapa de curatare piscina prin metode chimice se va face usor si cu un consum redus de materiale specifice.
Desi poate parea dificil ca programul pentru intretinerea unei piscine sa fie pus in practica consecvent, aceasta este masura de baza pentru a nu va intersecta cu niciuna dintre problemele prezentate anterior.
Frecventa verificarii si intretinerii piscinei
Preventia in acesta situatie reprezinta cel mai bun mijloc prin care se poate asigura un spatiu de imbaiere curat. Vom arata in continuare care este intervalul la care trebuie sa actionati pentru intretinerea piscinei si care sunt metodele corecte pe care le puteti aplica:
- Inspectia vizuala si curatare imediata – Luciul apei va fi inspectat in fiecare zi. Priviti cu atentie toata suprafata apei, a marginii bazinului si zona apropiata acestuia. Actiunea se poate face dimineata, inainte de folosirea pisicinei, sau seara cand nu mai intrati in apa. Veti observa daca exista frunze sau alte reziduri ce plutesc pe apa, sau daca sunt cazute in apropierea bazinului. Folositi instrumente clasice de curatare a spatiului inconjurator piscinei, iar pentru apa folositi o plasa cu maner extensibil pentru a ajunge in zona de centru a piscinei. Goliti cu aceasta ocazie si cosul skimmer-ului, daca il aveti instalat. Aceste masuri sunt usor de realizat, previn decantarea murdariei pe fundul bazinului si permite functionarea sistemului de filtrare in conditii optime;
- Curatarea saptamanala – O data pe saptamana este necesar sa fie realizata o intretinere piscina pentru marginile si podeaua bazinului. Pentru partea exterioara se foloseste o perie aspra ce poate indeparta sedimentele alunecoase. Acestea nu sunt altceva decat acumulari de murdarie si microorganisme aflate in dezvoltare. Pentru fundul bazinului este util sa folositi un aspirator care se ataseza unui maner telescopic. Curatarea are acelasi scop, chiar daca timpul petrecut va fi proportional cu suprafata piscinei;
- Tratament lunar – Prin acest tratament se intelege folosirea unor solutii chimice dedicate pentru intretinerea piscinelor. In functie de dotarea cu echipamente de filtrare pe care o aveti, dar si de informatiile producatorilor acestor kit-uri de tratare chimica pentru piscine, procedati in consecinta. Vom detalia in sectiunea dedicata cum se folosesc aceste tratamente si de ce nu este indicat sa fie utilizate in exces.
Folosind aceste metode de intretinere piscina veti extinde durata de timp pana la care este obligatorie interventia lunara de curatare a piscinei prin tratament chimic. Retineti ca aceste solutii de curatare nu inlocuiesc tratarea corespunzatoare a apei si nici sistemul de filtrare.
Intretinerea piscinei in functie de anotimp
Cand ati decis sa construiti o piscina trebuie sa va asumati si ingrijirea acesteia. Aceasta sarcina va fi diferita in functie de anotimp si, cu siguranta, implica folosirea de metode adecvate de intretinere piscina.
Iata care sunt aceste metode si cum se pune in practica o intretinere completa a piscinei pe timp de vara si in timpul iernii:
In timpul verii:
- Curatarea depunerilor – Operatiunea se realizeaza manual si se refera la eliminarea din apa si de pe marginea bazinului a murdariei care se acumuleaza de la o zi la alta. Este vorba despre resturi vegetale, praf, urme de uleiuri cosmetice, resturi de alimente, excremente animale de casa sau pasari. In jurul piscinei curatati cu un aspirator obisnuit. Nu folositi matura pentru ca ridica praful, care se depune apoi pe suprafata apei. Marginea bazinului se curata cu o perie, adaugand apa pentru a distruge si indeparta pelicula de sedimente formata. Apa se curata cu o plasa fixata pe un maner extensibil, iar fundul piscinei cu un aspirator specializat. Toate aceste operatiuni de curatare piscina le realizati cel putin o data la doua zile, ideal fiind zilnic;
- Tratarea apei – Este o masura cu care veti tine sub control calitatea apei de imbaiere. In functie de volumul de apa acest tratament va fi dimensionat corect. Solutiile sunt in asa fel dozate incat sa aiba efect de neutralizare a bacteriilor si ciupercilor care se dezvolta in conditii de temperatura si umiditate convenabile. Nu exagerati cu tratamentele pentru intretinerea piscinei. Clorul in exces cauzeaza afectiuni ale ochilor si pielii, ceea ce nu va doriti;
- Acoperirea piscinei – Este o masura ce poate fi aplicata temporar sau pe durata indelungata. Folosirea unei prelate ce acopera in totalitate piscina este cea mai sigura metoda pentru pastrarea curata a apei. Chiar daca veti consuma cateva minute pentru aceasta activitate, rezultatul va fi foarte bun. Apa din piscina va ramane perfect curata pana la o noua utilizare. Daca nu folositi piscina pentru cateva zile, acoperiti-o cu o prelata. Economisiti ulterior timp si bani, ce vor fi consumate pentru curatarea apei si bazinului.
In timpul iernii:
- Golirea apei din bazin – Golirea piscinei este recomandata atunci cand este stiut faptul ca pe timpul iernii se pot manifesta temperaturi negative si caderi de zapada, ambele importante. Eliminarea apei previne consecintele inghetarii si exercitarii unei presiuni mari asupra structurii bazinului. Cu acesata ocazie se poate efectua si o curatare amanuntita a peretilor si fundului piscinei, precum si unele reparatii. Echipamentul de tip skimmer trebuie scos si depozitat corespunzator. Instalatia de alimentare si scurgere a apei se protejeaza impotriva efectelor inghetului;
- Fixarea unei prelate – Daca efectele iernii nu sunt atat de importante, montarea prelatei fara eliminarea apei ofera avantajul economiei de apa si energiei electrice pentru pompare. O prelata dimensionata si fixata corespunzator va mentine perfecta calitatea apei pana la urmatorul sezon de vara. Prelata se curata pe toata durata iernii de praf, frunze si crengi uscate. Zapada este indepartata imediat dupa cadere pentru a nu ingheta. Cu cat sunt mai multe straturi de zapada, cu atat colapsarea prelatei este posibila. Se pot folosi pe tot perimetrul bazinului plutitori impotriva inghetului. Acestia impiedica formarea ghetii ce poate deteriora marginile piscinei.
Metodele prezentate se vor adapta pentru fiecare situatia in parte, esential ramand gasirea celui mai bun echilibru de masuri pentru intretinere piscina. Clima joaca un rol important si indica cum si cand trebuie sa actionati.
Cum difera intretinerea unei piscine interioare de una exterioara?
Localizarea unei piscine isi va pune amprenta si asupra modului in care se face intretinerea acesteia. Acest lucru inseamna ca aveti fie o piscina exteriora sau una interioara. Fiecare dintre aceste doua locatii impun masuri diferite de intretinere piscina, insa, cu siguranta, piscina aflata in interiorul unei cladiri va fi net protejata de actiunea mediului exterior.
Iata in ce consta diferentele de intretinerea ale piscinei de interior:
- Nu este necesara folosirea unei prelate, indiferent de anotimp;
- Nu este necesar sa colectati zilnic cu plasa frunze sau alte resturi;
- Durata de utilizare pana la inlocuirea apei este mai mare;
- Curatarea spatiului adiacent piscinei implica mai putina activitate;
- Per total costuri intretinere piscina sunt mai mici.
Chiar daca bazinului cu apa este aparat de peretii din sticla si acoperisul cladirii, acest lucru nu inseamna ca masurile generale pentru intretinere apa piscina nu le veti pune in practica. Contaminarea apei de pe urma scaldatului se produce in orice conditii, prin urmare actionati la timp cu produse eficiente pentru intretinere piscine.
Tipuri de tratamente pentru curatarea piscinei
Daca va intrebati care este cea mai buna solutie pentru intretinere piscina, raspunsul il veti regasi in continuare. Fiecare etapa sau metoda are propria importanta, fiind conceputa pentru maximul de eficienta. Niciuna nu o va exclude pe cealalta, de aceea va prezentam atat metode mecanice, cat si oportunitatea tratamentelor chimice.
In sectiunea urmatoare vom detalia si realiza o comparatie intre metoda de intretinere piscina prin tratament chimic cu clor si oxigen activ lichid, astfel:
- Sisteme de filtrare – Filtrarea apei trebuie sa se realizeze inca de la momentul umplerii piscinei. Inainte de orice, trebuie sa va asigurati ca apa ce va fi pompata este potabila. Nu folositi niciodata apa din surse neverificate, deoarece concentratia microbiana si alcalinitatea pot produce accidente grave pentru sanatate. Se va folosi o pompa cu sistem propriu de filtrare, sau alimentarea se realizeaza direct din reteaua proprie folosindu-se un robinet cu filtru. Pe durata utilizarii piscinei folositi un skimmer pentru colectarea poluantilor din piscina. Permanent va fi in functiune si sistemul de filtare al piscinei, ce realizeaza recircularea apei. In caz contrar, orice impuritate ajunsa pe luciul apei si care nu este eliminata rapid, reprezinta calea directa spre contaminarea apei. Avantajul acestei metode este ca apa va ramane permament cristalina si sigura pentru scaldat. Pentru ca o instalatie de filtrare este necesar sa functioneze circa 8 ore pe zi, trebuie sa va asteptati la anumite costuri, insa siguranta ramane pe primul loc;
- Tratamente chimice – Tratarea chimica a apei vizeaza un aspect ce nu poate fi eliminat prin folosirea filtrelor cu care este prevezut sistemul de umplere si recirculare a apei. Operatiunea trebuie realizata cu atentie si cu masuri de prevedere. Orice tratament va fi precedat de o verificare a parametrilor apei. Nivelul pH-ului si al oxidantului se face cu truse manuale sau aparatura electronica. Folositi manusi de protectie din cauciuc si eventual ochelari cand incepeti decontaminarea apei. Unele substante chimice, in speta concentratia lor, pot deveni periculoase in contact cu pielea sau daca aerosolii emanati sunt inhalati. Durata si intervalul dintre tratamente va fi respectat strict asa cum arata producatorul in prospect. Realizati orice tip de tratare chimica a apei dupa asfintit, cand radiatia solara dispare. Piscina nu va mai fi folosita dupa aceasta actiune, iar timpul de peste noapte va fi suficient pentru eficienta si dispersarea substantei chimice in apa. Se recomanda ca pompa de recirculare sa fie pusa in functiune pe durata aplicarii produsului de tratare. Drept avantaj al acestei solutii este rezolvarea rapida a problemelor detectate cu trusele de verificare a parametrilor apei. Tratamentul chimic face imposibila utilizarea piscinei pentru o perioada rezonabila de timp, iar folosirea unor substante chimice impune precautii suplimentare.
Fiecare dintre aceste doua metode nu o exclude pe cealalta. Oricat de performante ar fi sistemele de filtrare folosite si atentia zilnica acordata pentru intretinere piscina, exista un timp la care tratamentul chimic este recomandat.
Ce alegem pentru tratamentul chimic: clor sau oxigen?
Dezinfectarea apei presupune folosirea unui oxidant ce ajuta la distrugerea si impiedicarea dezvoltarii microorganismele pentru o perioada de timp. Disputa intre folosirea clorului sau oxigenului pentru acest tratament o vom lamuri in continuare. Vom arata ce implica folosirea lor, dar si ce beneficii si dezavantaje apar la fiecare dintre ele.
- Tratament cu clor: Clorul prezent in kit-urile de tratare a apei din piscine este cea mai des folosita substanta. Cat timp persoanele care folosesc piscina nu au o reactie medicala aparte la apa clorinata, tratamentul chimic cu clor ramane metoda recomandata. Drept principal avantaj este faptul ca o eroare pozitiva de dozare va fi imediat perceputa datorita mirosului excesiv. Remedierea se realizeaza usor prin inlocuirea partiala a apei. In plus, actiunea acestui produs este remanenta, ceea ce prelungeste timpul de protejare impotriva microorganismelor;
- Tratament cu oxigen: Acest tratament este disponibil in doua forme. Se poate folosi fie oxigen activ lichid, fie oxigen pudra insotit de un activator. S-a observat ca apa care are o concentratie ridicata de metale reactioneaza prin colorare cand este folosita varianta de oxigen pudra. Din acest motiv, puteti folosi oxigenul activ lichid direct, fara a fi necesara o testare a apei. Acest tratament este recomandat in special pentru situatia in care nu este tolerat din punct de vedere medical clorul. Actiunea este de foarte buna calitate, insa are o remanenta redusa fata de tratamentul cu clor.
Masurile pentru intretinere piscina sunt necesare si trebuie sa includa tratamente chimice pentru apa. Inainte de a experimenta pe intregul volum de apa al piscinei unul dintre tratamentele prezentate, faceti un test pe o cantitate redusa.
Veti putea observa usor cum se comporta apa. Daca apa se coloreaza in maro este clar ca tratamentul cu clor nu este recomandat, pentru ca apa are un continut ridicat de metale. In aceasta situatie, folositi oxigen activ lichid.
Daca pentru clor supradozarea se simte in aer, pentru nivelul de oxigen activ in exces este necesara o trusa de detectare speciala. Nivelul va fi masurat minim de doua ori pe saptamana.
Cand trebuie schimbata apa din piscina?
Inlocuirea completa sau partiala a apei din piscina este o operatiune care poate fi declarata absolut necesara atunci cand sunt observate anumite semne. Daca constructia in sine si accesoriile pe care le folositi, precum si apa din bazin, au beneficiat de sesiuni regulate de intretinere piscina, nu exista un motiv intemeiat pentru schimbarea apei.
Acordati atentie urmatoarelor situatii ce indica necesitatea inlocuirii apei dupa cum urmeaza:
Inlocuire completa:
- Miros deranjant de clor – Chiar si dupa o sesiune de clorinare a apei, la cateva ore dupa tratament apa nu trebuie sa aiba niciun miros. Cand in apa s-au acumulat bacterii ori substante origanice umane, clorul va invada cu miros apa piscinei. In aceste conditii, inlocuirea partiala a apei ar putea sa nu rezolva problema;
- Apa tulbure – O apa tulbure indica faptul ca a aparut un dezchilibru chimic. Cauza poate fi insuficienta filtrarii, ori recircularea deficitara a apei din bazin. Si lipsa radiatiei solare pentru mai multe zile, ori ploile abundente produc acelasi rezultat;
- Apa cu tenta de verde – Este cel mai clar semn ca pe laturile piscinei sunt in plina dezvoltare alge si se impune golirea pentru o curatare totala;
- Prezenta spumei si a bulelor de aer – Contaminarea apei cu sapun sau diferite lotiuni pentru plaja este principala cauza. La fel este posibil ca o concentratie mare de bacterii, ori filtrarea deficitara sa produca acelasi neajuns. Golirea ofera posibilitatea efectuarii de reparatii ale sistemului de filtrare, precum si curatarea peretilor bazinului;
Inlocuire partiala:
- Dupa o petrecere in piscina – Folosirea piscinei simultan de mai multe persoane, unele dintre acestea nefacand parte din familie, poate aduce o rata crescuta de contaminare a apei. Drenarea partiala si completarea cu apa proaspata este o masura sanitara recomandata, insa nu exclude un tratament chimic sau inlocuirea completa a apei;
- Pentru eliminarea unui tratament chimic agresiv – In cazul depasirii cantitatii de substanta chimica de tratare a apei se poate folosi apa suplimentara in scopul diluarii substantei utilizate in exces. Daca masura nu aduce un rezultat optim, va fi necesara reumplerea piscinei;
- In caz de reparatii – Cand sunt necesare reparatii imediat sub marginea piscinei, se face o golire partiala si ulterior se completeaza cu apa pana la nivelul corect de umplere.
Inlocuirea completa a apei din piscina depinde direct de modul in care veti tine cont de toate posibilitatile de intretinere apa piscina. O estimare suficient de precisa arata ca apa piscinelor ce beneficiaza consecvent de intretinere si curatare piscina poate fi tinuta in bazin intre 5 si 7 ani. Acest termen poate fi insa redus semnificativ cand nu sunt respectate sau aplicate tehnologiile moderne de intretinere piscina.
Costuri intretinere piscina
Intretinerea manuala a piscinelor necesita timp. In schimb, etapele de intretinere piscine pentru curatarea apei implica costuri pentru produsele dedicate, dar si aparatura instalata. Asa cum va puteti astepta, aceste costuri intretinere piscina vor fi diferite in functie de anumite criterii, pe care vi le prezentam in continuare:
- Dimensiuna fizica a piscinei, raportata la perimetrul ocupat;
- Volumul de apa maxim cu care se poate umple bazinul;
- Tipul si numarul de aparate pentru curatare mecanica;
- Metoda de curatare chimica folosita;
- Succesiunea operatiunilor de tratare a apei;
- Durata pana la care se poate folosi aceeasi apa inainte de inlocuirea partiala sau totala.
Va fi util ca inainte de construirea unei piscine sa verificati la ce nivel se ridica costuri intretinere piscina. Este important sa cunoasteti si calitatea apei pe care o veti utiliza. In functie de rezultatele de analiza ale apei se pot deduce usor costurile ulterioare legate de tratamentele chimice.
Piscinele pot oferi cel mai bun mijloc pentru relaxare si petrecere a timpului liber alaturi de familie si prieteni. Aceasta facilitate vine la pachet si cu necesitatea aplicarii de masuri pentru intretinere piscina pe care va trebui sa le respectati. Indeplinirea acestora la timp echivaleaza cu perpetuarea multianuala a bucuriei si sigurantei de a face o baie in piscina.
Firme recomandate. Promovat
Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.