Hidroizolatie beci

hidroizolatie beci

Contine firme recomandate. Vezi firmele.

Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.

Locuintele rezidentiale pot fi dotate cu spatii anexe, cu diferite utilizari. Aceste spatii sunt fie constructii independente de structura casei, fie incluse chiar in aceasta.

Beciul este unul dintre aceste spatii si trebuie proiectat in asa fel incat sa devina un spatiu functional pentru scopul propus. Cum protejam, insa, acest spatiu? Pentru evitarea riscului infiltratiilor din sol, de exemplu, va fi necesara o hidroizolatie beci adaptata proiectului. 

Pentru o mai buna imagine asupra procesului de hidroizolare beci, in cele ce urmeaza va prezentam principalele aspecte de care sa tineti cont in realizarea acestei lucrari.

Ce inseamna hidroizolatia beciului?

Cand ne referim la hidroizolare beci, vorbim despre un spatiu subteran, aflat, de regula, sub planseul parterului unui cladiri. Exista, insa, beciuri create drept constructii independente, ce au rol exclusiv pentru a fi folosite ca spatii de depozitare pentru alimente si alte tipuri de produse.

Pentru ca functionalitatea beciului sa nu aiba de suferit, este necesara hidroizolarea acestuia, care va face o separare eficienta intre interiorul pivnitelor si apa ori umezeala din sol, acestea putand afecta peretii sau podeaua.

Acest procedeu este absolut necesar, fie doar si pentru a opri apa acumulata din ploi. Astfel, o hidroizolatie realizata in mod corespunzator poate preveni:

  • Posibilitatea distrugerii structurii peretilor si pardoselei;
  • Infiltrarea in interior a apei si aparitia igrasiei;
  • Diferente mari de umiditate in aerul din interiorul beciului fata de mediul exterior;
  • Afectarea pana la inutilizare a obiectelor depozitate;
  • Pericolul alterarii alimentelor sau fermentarii bauturilor;
  • Afectarea structurii de rezistenta a constructiei, fie aceasta si independenta;
  • Deteriorarea instalatiilor electrice sau de alta natura. 

Prin observarea beneficiilor mentionate mai sus, putem intelege de ce procesul de hidroizolare este atat de important. Trebuie sa prioritizam procesul de impermeabilizare beci fie prin masuri eficiente luate la timp, in timpul constructiei, fie ulterior, pentru a ne asigura ca acesta este un spatiu sigur si protejat.

hidroizolare beci vinuri

De ce este important sa hidroizolam beciul?

Apa intrata in contact cu o structura neprotejata este factorul principal ce contribuie la distrugerea unei constructii. Cu atat mai mult in cazul unui beci, care, printre alte functionalitati, trebuie sa fie un spatiu sigur pentru depozitare. Pentru a ne asigura ca spatiul este protejat in mod corespunzator, trebuie sa realizam, inainte de toate, un plan bine pus la punct de hidroizolatie.

Ce trebuie sa avem in vedere in momenul realizarii planului? In principiu, trebuie sa stabilim motivele pentru care un proces de hidroizolatie beci este necesar. Printre cele mai importante motive, amintim:

  • Excluderea posibilitatii ca umezeala sa patrunda in spatiul beciului;
  • Impiedicarea aparitiei igrasiei sau mucegaiului pe pereti, factorii care pot reprezenta probleme reale atat pentru sanatatea proprie, cat si a produselor depozitate;
  • Evitarea aspectului umiditatii excesive, care se propaga in aerul inconjurator prin gurile de aerisire ale beciului;
  • Excluderea posibilitatii transferului de umezeala spre plafonul care acopera beciul;
  • Impiedicarea aparitiei riscului producerii de scurt circuite in instalatia electrica a beciului.

Cum influenteaza toate aceste aspecte? In primul rand, ofera o viziune completa a importantei etapei de hidroizolatie beci. Acum ca am observat importanta proiectului, haideti sa observam care sunt avantajele pe care le obtinem in urma realizarii acestuia.

hidroizolare fundatie beci casa

Care sunt principalele avantaje ale unui beci impermeabilizat?

Daca ati optat ca lucrarile sa fie gestionate de catre o echipa profesionista, nu aveti de ce sa va faceti vreo grija. Evaluarea initiala, atunci cand lucrarea se realizeaza la o constructie deja finalizata, va arata clar ce tip de material si ce tehnologie de hidroizolare beci sa folositi.

In cazul constructiilor nou ridicate, proiectanul va verifica care sunt conditiile zonei in conditiile apelor freatice de suprafata. Astfel, constructorul va sti ce hidroizolatii beci sa foloseasca, incat rezultatul sa fie unul avantajos. Printre cele mai frecvente avantaje, amintim:

  • Extinderea spatiului pentru depozitarea sezoniera a unor alimente sau bauturi;
  • Extinderea multianuala a spatiului pentru stocarea diverselor produse;
  • Crearea unui spatiu tampon intre sol si pardoseala incaperilor de deasupra beciului;
  • Diminuarea costurilor legate de climatizarea sau incalzirea casei prin mentinerea unei temperaturi constante in beci;
  • Folosirea spatiului drept zona dedicata pentru depozitarea uneltelor specifice unei gospodarii;
  • Posibilitatea amenjarii unei spatiu tip crama;
  • Folosirea pivnitei pentru adapostire in caz de evenimente meteorologice periculoase.

Aceste avantaje sunt completate de posibilitatea folosirii spatiului in diverse scopuri, in functie de nevoie. Este un spatiu versatil si se poate modela in functie de preferinte. Ce trebuie retinut este faptul ca transformarea si amenajarea spatiului din beci se poate realiza relativ usor, rapid si cu un buget acceptabil.

hidroizolare beci locuibil

Metode de hidroizolatie beci

Stadiul in care se afla o constructie va determina si metoda optima de hidroizolare a beciului. Diferenta este, in principal, legata de partea pe care se va aplica procedura de hidroizolatie pivnita, adica pe partea interioara sau cea exterioara a peretilor. 

Este evident faptul ca la un proiect aflat in stadiu de constructie, manopera se va realizeaza mult mai usor, in comparatie cu situatia in care beciul este deja construit. In continuare gasiti o mai buna exemplificare a acestor variante si a metodelor folosite.

Hidroizolatie beci aflat in constructie

Pentru un beci in stadiu de constructie, se are in vedere, inclusiv, metoda de constructie, pana la stadiul hidroizolarii. Ca atare, pentru o structura corespunzatoare a fundatiei, se va folosi un strat de pietris, granulatie margaritar, un strat de beton de egalizare, peste care se aplica amorsa, si, ulterior, doua straturi de membrana hidroizolatoare.

Este foarte important ca aceasta membrana sa fie aleasa in functie de cea mai mica temperatura care se poate inregistra pe timp de iarna in zona constructiei.

In final, se aplica sapa beciului. Peretii vor avea acelasi tratament, in cazul in care nu sunt turnati direct din beton impermeabil. Membranele bituminoase se prelungesc din plan orizontal in plan vertical. Cand este necesar, in exterior, se poate folosi polistiren extrudat, care se monteaza peste membrana aplicata. Lucrarile pot fi realizate pe ambele fete ale pivnitei.

Hidroizolatie beci deja construit

Pentru acest tip de beci, lucrarea este ceva mai complexa, pentru ca spatiul este limitat de plafon. In functie de starea structurii, este important ca lucrarile sa se realizeze pe suprafete drepte, curate si uscate. Nu se incepe lucrarea pe timp de iarna sau cand regimul pluviometric este ridicat.

Hidroizolatia, in sine, este asemanatoare ca manopera cu cea prezentata anterior. Este posibil sa fie realizata in interior sau exterior. La exterior se poate lucra, cu conditia ca decopertarea sa fie posibila si sa nu afecteze in vreun fel structura de rezistenta a constructiei.

Pentru situatii dificile de lucru, se poate folosi drept impermeabilizare beci o solutie care penetreaza peretele din beton, cristalizeaza si formeaza un strat impermeabil. La fel, se pot folosi pentru pardoseala si pereti membrane hidroizolante lichide, insa trebuie foarte mare atentie la punerea in opera, datorita toxicitatii produsului, mai ales in spatii inchise.

Hidroizolare pe interior

Cand nu exista alta solutie pentru manopera de hidroizolare, se va realiza la interior. Este important sa se determine care este cauza infiltratiilor si, inainte de orice alta activitate, sa se incerce stoparea sau devierea sursei. Daca nu este posibil, se va actiona dupa o reteta prestabilita de punere in opera. Aceasta reteta este impusa de materialul cu care se face lucrarea de hidroizolatie beci.

Cele mai bune variante sunt folosirea membranelor lichide sau solide, dar si intinderea unui strat de mortat hidroizolator. In situatia in care peretii sunt afectati, atunci este recomandat sa fie folosita o solutie speciala, cu care se impregneaza betonul pentru a-i oferi un strat permanent hidroizolator in propria structura.

Hidroizolare pe exterior

Aceata varianta de lucru poate fi folosita ca o masura de prevedere suplimentara, atunci cand la interior s-a realizat deja o hidroizolare completa. La fel de bine, se poate opta doar pentru hidroizolatia exterioara a peretilor, prin folosirea unor materiale diverse.

Cea mai des folosita varianta este cea a hidroizolarii beciului unei constructii data deja in utilizare, cand fundatia se expune prin decopertare. Aici se va interveni cu membrane hidro bituminoase, care se monteaza pana dincolo de linia solului, imbracand astfel si baza peretilor. Este, mai curand, o masura de restaurare, pe care constructorii o pun in opera, in special, la cladirile vechi pentru care se doreste salvarea functionalitatii beciului.

impermeabilizare beci pe exterior

Ce materiale folosim pentru o hidroizolare eficienta?

Toate lucrarile de hidroizolatie beci vor fi eficiente, atat timp cat sunt realizate in mod corespunzator. Nu uitati ca materialul joaca si acesta un rol important, prin urmare asigurati-va ca lucrati cu un constructor profesionist, ce va poate oferi, in prealabil, si consultanta. 

Va prezentam, in continuare, o parte dintre aceste materiale si cateva detalii despre cum se desfasoara activitatea de hidroizolare a beciului.

  • Solutia de impermeabilizare a betonului – Varianta este agreata, deoarece se lucreaza rapid, cu rezultate foarte bune. Se foloseste, in special, in cazul beciurilor deja folosite, unde nu se poate interveni cu lucrari ample in interior. Daca se aplica la exterior, este mult mai potrivit, pentru ca decopertarea va fi minima si fara efect periculos asupra cladirilor vechi. Impermeabilizarea este definitiva, stratul care se creaza fiind suficient, astfel incat sa opreasca infiltratiile;
  • Solutia de turnare beton impermeabil – Este, fara exceptie, cea mai buna varianta care se poate aplica pentru un viitor beci. Practic, rezultatul acestei metode va ramane intact, indiferent de conditia cladirii si trecerea timpului. Betonul impermeabil are in reteta de fabricare constituenti ce nu permit patrunderea apei in structura sa;
  • Solutia cu mortar hidroizolator – Acest mortar este, in sine, o varianta a betonului impermeabil, doar ca lucrarea se executa ulterior turnarii peretilor si fundatiei. Componentele acestui mortar sunt cele care vor pune o barierea solida intre structura beciului si mediul exterior. Se poate aplica atat pe interior, cat si pe exterior. De cele mai multe ori, lucrarea se efectueaza la interior, datorita spatiului suficient pentru aplicare;
  • Solutia cu membrana lichida hidroizolanta – Constructorii arata ca aceasta lucrare este pentru un beci aflat in constructie. Totul tine de siguranta din timpul muncii, dat fiind ca manopera se face strict cu echipament pentru protejarea cailor respiratorii. Altfel, eficienta si productivitatea sunt la cote foarte bune, iar aplicarea se poate realiza pe ambele fete ale peretilor unei pivnite;
  • Solutia cu membrana rigida – Se prezinta ca o varianta intrata deja in clasicul operatiunilor de hidroizolatie a beciului. Asemenea variantei precedente, ar fi util sa se lucreze in spatiu deschis, prin urmare in contextul unui beci nou. Necesitatea este ceruta de folosirea unei flacari deschise pentru lipirea membranei, dar si a emanatiilor de vapori specifici membranelor bituminoase. Beneficiile vor fi excelente, pentru ca aceasta membrana bituminoasa pentru beci ramane viabila ani si ani la rand.
impermeabilizare si izolatie beci casa

Costuri hidroizolatie beci

Costul acestei lucrari difera de la o constructie la alta. Evaluarea situatiei si prezentarea unei oferte ramane in sarcina constructorului cu care colaborati. Fiind vorba despre o lucrare relativ complexa, retineti ca nu este recomandat sa o realizati in regie proprie. La baza oricarei oferte stau anumiti factori, care sunt luati in considerare in momentul estimarii. Printre acestia, amintim:

  • Lucrarea se executa pentru un beci nou sau unul utilizat;
  • Suprafata pe care se intinde pivnita;
  • Gradul de dificultate al lucrarii;
  • Stadiul degradarii existente in cazul beciurilor vechi;
  • Durata maxima de timp pe care o acordati constructorului pentru predarea la cheie.

Retineti ca experienta in lucrarile de hidroizolatie beci va ramane intotdeauna un factor determinant, mai ales daca se doreste ca lucrarea sa persiste ani la rand.

Firme recomandate. Promovat

Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.

Ai un proiect nou de executat?

Lanseaza o cerere in 4 pasi simpli.

Obtine minim 3 oferte de pret.