- Categorii: Case
Contine firme recomandate. Vezi firmele.
Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.
Necesitatile pentru adapostirea de moment in cadrul santierelor a facut ca folosirea containerelor sa fie o solutie practica si mobila. Acesta a fost primul pas care a declansat transformarea acestor carcase inchise din metal in case din containere. Cu ajutorul designerilor si inginerilor, containerele maritime sunt acum prima sursa de material structural din care se poate realiza o casa din containere.
Despre popularitatea lor, dimensiunile disponibile si modul de construire, gasiti detalii in cele ce urmeaza. In plus va oferim si solutiile pentru transformarea unui container intr-un spatiu locuibil, cu avantajele si dezavantaje la care va puteti astepta. Verificati totodata si informatiile despre costurile de realizare a unei astfel de case.
De ce sunt casele din containere maritime atat de populare?
Daca in prima instanta containerele maritime au fost folosite ocazional pentru adapostirea persoanelor in situatii de calamitati naturale, in santiere sau temporar in spatii de campare, astazi utilitatea si transformarea lor este completa. Odata cu trecerea timpului, au fost adaugate suficiente solutii care ridica confortul locuirii in astfel de case. Practic, de la o folosire ocazionala, s-a ajuns la locuirea in case din containere in mod permanent, avand facilitati indentice cu o casa clasica.
Iata de ce in prezent exista o crestere semnificativa a popularitatii acestora:
- Procesul de constructie este foarte rapid;
- Designul este flexibil si se poate lucra la mai mult de P+1;
- In majoritatea cazurilor nu este necesara o autorizatie de construire;
- Containerele pot fi comandate cu sistem de termoizolatie si utilitare deja montate;
- Ofera siguranta in utilizare si stabilitate foarte buna in caz de seism;
- Pretul de achizitie este convenabil, atat pentru containere folosite, cat si pentru cele noi.
Eliminand necesitatea ridicarii unui adapost in urma unei calamitati naturale, casele din containere sunt vazute astazi drept variante extrem de rapide si ieftine. Orice proprietar isi doreste ca noua locuinta sa fie ieftina, insa sa-i ofere o calitate foarte buna pentru locuire pe termen lung. Cu case din container beneficiile vor fi evidente si, foarte important, costurile ulterioare de intretinere se vor mentine la niveluri acceptabile.
Dimensiunea containerelor si modul de constructie
Configurarea construirii de case din containere este oferita si de dimensiunea acestora. Faptul ca se vor putea crea proiecte cu suprafata utila ce poate atinge si 300 de metri patrati, este sustinuta de faptul ca aceste carcase au o suprafata utila mare. Pentru a avea o viziune clara asupra dimensiunilor acestora, aflati in continuare pe ce va puteti baza:
- Container 2440 mm x 3000 mm;
- Container 2440 mm x 12000 mm.
Aceste dimensiuni sunt standard si datorita faptului ca aveti la indemana o latura egala la ambele variante, constructia poate fi realizata prin imbinarea lor atat in plan orizontal, cat si vertical. In practica, se pot proiecta case din containere ce pot avea nivelul de inaltime de tip P+3. Punerea in opera se bazeaza pe cateva operatiuni principale, precum:
- Pozitionarea prin alaturarea containerelor;
- Unificarea modulelor container prin sudura;
- Realizarea decupajelor pentru usi si ferestre;
- Montarea altor materiale si instalatii ce completeaza proiectul.
Aceste operatiuni de lucru se realizeaza rapid si vor conduce la diminuarea drastica a timpului de lucru. Practic, peretii si tavanul sunt deja functionale, iar structura, in sine, este asigurata de rezistenta proprie a acestor carcase metalice. In cele mai multe situatii, nu este necesara o fundatie in stilul clasic cunoscut. Cu toate acestea, cand studiul geodezic recomanda turnarea unei fundatii tip postament, trebuie inclusa in costurile proiectului pentru casa containere.
Cum transformam un container maritim intr-un spatiu de locuit?
Transformarea unui container care are drept principala destinatie transportul pe mare intr-o casa de locuit poate parea o aventura. In realitate, acest proiect se realizeaza mai usor si mai ieftin fata de metodele clasice. In prezent, proiectarea este sensibil usurata, pentru ca se bazeaza pe detalii dimensionale clare ale pieselor componente din care rezulta case din container. Despre amanunte ce tin de dimensiunea ferestrelor si usilor, modul de introducere a utilitatilor, tipul de izolare si, evident, finisajele, aflati in continuare:
- Usi si ferestre – Crearea de spatii pentru usi si ferestre este prima operatiune ce va fi realizata asupra unui container. Este absolut necesar sa existe o proiectie clara a acestor spatii, altfel modificarile ulterioare vor fi costisitoare. Chiar daca ati putea crede ca a taia peretii unui container este o manopera relativ simplu de realizat, este recomandat sa lucrati cu o echipa specializata. Verificarea locului de taiere si masurile ulterioare de ranforsare a peretilor in zona decupajelor trebuie realizate inainte de instalarea utilitatilor, in special pentru instalatia electrica. Tineti cont ca aceasta piesa de constructie pentru case din containere este in totalitate metalica. Izolarea traseelor electrice fata de pereti reprezinta o masura de securitate obligatorie;
- Izolatie – Izolatia propriu-zisa este punctul ce suscita cel mai mare interes pentru beneficiari. Este evident ca un perete din otel nu va asigura niciun fel de protectie termica sau fonica la interior. Pentru acest motiv, nivelul si calitatea lucrarilor de izolare termica si fonica trebuie luate in serios. Toti peretii si pardoseala vor fi protejati cu solutii eficiente de termoizolatie. Inainte de aplicarea acestor materiale, tratarea impotriva coroziunii este necesara. Tavanul va primi o atentie deosebita atunci cand proprietarul opteaza pentru un acoperis verde. Plantarea gazonului sau plantelor ornamentale pe acoperis este o practica curenta. Aceasta optiune va completa rezistenta acoperisului la caldura sau frig in functie de anotimp;
- Utilitati – Functionarea unei case din containere nu poate fi reala fara prezenta utilitatilor clasice. Energia electrica si cea terminca, alimentarea cu apa si canalizarea, sau oricare alte trasee utilitare in functie de preferintele benenefiarului, trebuie incluse in peretii acestor case containere conform proiectelor de specialitate;
- Finisaje – Este cel mai sensibil punct si ramane de dezbatut impreuna cu arhitectul. Sunt multe optiuni in aceasta privinta, atat pentru interior, cat si pentru exterior. Este util ca nu pretindeti o incarcare excesiva cu finisaje, nu pentru ca ati ingreuna structura, ci pentru ca ulterior vor fi dificil de intretinut si eventual de reparat. Cel mai important lucru este ca inceperea finisajelor sa se faca doar atunci cand peretii, tavanul si pardoseala au fost temeinic curatate si decontaminante. Cand folositi containere second hand, riscul contaminarii acestor cu substante periculoase trebuie luat in considerare. De asemenea, protectia cu un strat anticoroziv este obligatorie inainte de a monta suportii pentru rigips sau lambriuri, ori de a aplica direct orice fel de finisaj tip vopsea.
In mare parte, aceste lucrari de modificare a carcaselor de container pot fi realizate rapid cand lucrati cu o echipa de profesionisti specializati in constructia de case din containere. Daca va puneti intrebarea legata de timpul de predare la cheie, acesta va fi diferit si va depinde direct de:
- Numarul de containere folosite;
- Nivelul de prelucrare grosiera al fiecarui container – numarul de ferestre si usi;
- Numarul de niveluri dorit;
- Necesitatea aplicarii de masuri suplimentare de spalare si decontaminare;
- Tipul acoperisului – plan sau inclinat;
- Gradul de finisare in exterior si la interior.
Prin combinarea timpilor necesari executarii acestor manopere, se poate estima ca durata medie de predare la cheie este de circa 6 saptamani pentru o casa din containere cu un singur nivel si o suprafata de circa 120 m2. Pentru fiecare nivel in plus, sau pentru construirea unui acoperis in una sau doua ape, adaugati inca circa 4 saptamani pentru lucrari.
Avantajele si dezavantajele caselor container
Cand veti spune prietenilor ca urmeaza sa locuiti intr-o casa realizata cu containere, este bine sa fiti pregatiti sa le aratati care sunt avantajele, dar si dezavantajele de care va veti lovi. In cea mai mare parte a lor, aspectele negative sunt usor de depasit atunci cand le cunoasteti si actionati pentru a le elimina sau diminua semnificativ. In continuare va prezentam informatii despre ambele aspecte, pentru a sti exact care sunt avantajele si dezavantajele.
Avantaje
- Structura solida si durabila – Rezistenta acestor case din containere se bazeaza chiar pe durabilitatea structurii carcaselor. Otelul din care sunt fabricate si sistemul propriu de ranforsare conduc la acest rezultat. Rezista perfect la foc, cutremur sau intemperii de anvergura;
- Asamblare flexibila – Montarea se poate realiza prin alaturare, suprapunere, intercalare. Decupajele realizate corect nu pericliteaza rezistenta carcaselor;
- Usor de gasit, ales si cumparat – Pot fi gasite si achizitionate de la diversi transportatori. Varietatea de dimensiuni ofera spatiu suficient pentru proiectare;
- Usor de transportat in santier – Datorita faptului ca dimensiunile sunt standardizate, transportul carcaselor de container pe santier se poate face inclusiv cu camioane specializate;
- Salvati mediul – Refolosirea unui container utilizat conduce la salvarea a circa 3 tone de otel. La acest aspect se adauga eliminarea folosirii de materiale clasice care sunt produse prin impact asupra mediul inconjurator (ciment, caramida, lemn).
Dezavantaje
- Limitarea creativitatii proiectului – Exista unele limitari in privinta formei si modalitatilor de imbinare. Faptul ca se lucreaza cu carcase cu dimeniuni precise, implica atentie la decupajele care se executa;
- Imposibilitatea livrarii in locatie – Sunt situatii in care livrarea carcaselor pentru case din containere sa nu poate fi facuta. Drumurile si calitatea acestora, in special, pot pune probleme de aceasta natura;
- Nu ofera izolare termica initiala – Daca restul materialelor de constructie prezinta un nivel initial minim de izolatie termica, aceste containere sunt lipsite de acest factor. Izolatia termica se proiecteaza in functie de zona geografica in care se va construi casa;
- Lucrari suplimentare pentru rezistenta la coroziune – In mod special, acoperisul este cea mai sensibila parte la case din containere. Folosirea unei solutii de acoperire eficienta la coroziune este recomandata pe toate suprafata acestor structuri inainte de aplicarea masurilor de termo si fonoizolatie;
- Lucrari de intarire a acoperisului – Pentru o casa containere cu acoperis circulabil sau acoperit cu gazon si plante in ghivece, este necesara o intarire a acestuia. Tabla acoperisului rezista pana la cel mult 300 de kg pe metru patrat;
- Decontaminarea este recomandata – Etapa de curatare prin decontaminare este absolut necesara. Nu puteti avea garantia ca o carcasa de container nu a transportat vreodata substante toxice sau radioactive;
- Necesitatea unei autorizatii de construire – In cele mai multe dintre situatii nu este necesara. Cu toate acestea, nu demarati proiectul pana cand nu aveti certitudinea ca autoritatea locala permite ridicarea acestui tip de case din containere, fara autorizatie.
Despre toate aceste avantaje si dezavantaje legate de o casa din containere trebuie sa discutati in detaliu cu toti cei care vor fi implicati. Familia, primaria, proiectantul, vanzatorul de containere, transportatorul si, desigur, executantul. Fiecare dintre ei va avea un cuvant de spus, de aceea este util sa fiti documentati pentru tot ce tine de constructia unei case din containere.
Costuri pentru constuirea unei case din containere
Orice proiect de casa trebuie sa porneasca de la bugetul de care dispuneti. Este cel putin rezonabil sa construiti rational in toate privintele: spatiu final locuibil, nivel de finisare completa, costuri totale de constructie si costuri ulterioare de intretinere si pentru utilitati. Pentru aceste case din containere este clar ca pretul va fi mai scazut in comparatie cu oricare alta varianta de materiale. Va prezentam in continuare care sunt costurile medii pentru case din containere pret in functie de suprafata, cu predare la cheie:
Case din containere pret
Suprafata m2 | Pret (lei, TVA inclus) | Numar containere mari |
30 | 67.500 | 1 |
60 | 134.750 | 2 |
90 | 199.750 | 3 |
120 | 269.750 | 4 |
150 | 337.250 | 5 |
180 | 404.750 | 6 |
In situatia in care doriti sa construiti in regie proprie, va oferim in continuare preturile medii pentru containere. Dincolo de aceste costuri, le veti calcula separat pe cele care se refera la manopera si materialele necesare pentru realizarea lucrarilor specificate in sectiunea a 3-a.
- Pret unitate container reciclabil – Intre 5000 si 7500 de lei in functie de dimensiune si starea fizica;
- Pret unitate container nou – Intre 21000 si 25000 de lei in functie de dimensiune.
Fiind in posesia acestor amanunte, puteti anticipa cu mai multa exactitate cat va costa locuinta din containere, asa cum o doriti. Este foarte posibil ca varianta cea mai convenabila pentru case din containere sa o primiti daca veti trimite o cerere de ofera unui antreprenor specializat. Acesti antreprenori produc case containere deja izolate, dotate cu instalatiile utilitare si care necesita doar amplasare pe pozitie si/sau aplicarea unor finisaje dorite in mod special.
Firme recomandate. Promovat
Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.