
- Categorii: Acoperis
Contine firme recomandate. Vezi firmele.
Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.
Lucrarile pregatitoare dinaintea finisajelor unei cladiri sunt deosebit de importante. De calitatea lor va depinde insasi rezistenta pe termen lung a diferitelor parti din constructie. In cazul unui acoperis, suportul, denumit astereala acoperis, este cel pe care se va monta folia anticondens si invelitoarea casei.
Acoperisul va juca un rol dublu, acela de a proteja peretii si fundatia cladirii de intemperii, dar si de a oferi un aspect estetic placut. In functie de tipul de invelitoare ales, pot exista diferite variante de astereala acoperisuri.
Despre rolul lor, materialele din care se pot construi, cum se pun in opera si sfaturi pentru o lucrare de calitate, aflati detalii in cele ce urmeaza.
Care este rolul unei astereala acoperis?
O astereala acoperis este o lucrare care, odata finalizata, va juca un rol tripul. Acest strat suport este format din scanduri din lemn sau din placi OSB cu care se va acoperi sarpanta si vor fi fixate pe capriorii acoperisului.
Iata care sunt rolurile pentru o astereala acoperis:
- Devine suport pentru montarea materialului de invelire a acoperisului;
- Reprezinta suportul potrivit pentru lucrarile de izolatie termica si fonica a acoperisul la interior;
- Asigura rigidizarea intregii structuri a acoperisului.
Este important ca aceasta parte de lucrare sa fie realizata cu multa atentie. Este necesara experienta cand se monteaza astereala acoperis, iar acest lucru il primiti doar lucrand cu echipe profesioniste.
Caracteristicile esentiale pentru oricare tip de astereala acoperisuri sunt stabilitatea, rezistenta suficienta pentru a sustine invelitoarea, precum si planeitatea. Cand aceste caracteristici sunt indeplinite, se poate spune ca astereala acoperis defineste urmatoarele criterii functionale:
- Rezistenta la greutatea invelitorii, care are in componenta, pe langa materialul propriu-zis si folia anticondens, elementele de drenare a apei si alte elemente ornamentale;
- Sustinerea corespunzatoare pentru incarcarea statica provocata de stratul de zapada depus;
- Stabilitatea in caz de vant puternic, ninsori sau ploi abundente;
- Permite ancorarea elementelor de sustinere pentru capriori;
- Contribuie la cresterea gradului de izolatie termica si fonica a cladirii.

Materiale folosite la astereala acoperisului
In functie de proiect, o astereala acoperis va fi realizata din material lemnos. Acest material trebuie sa fie solid, usat si suficient din punct de vedere al cantitatii necesare.
Nu este admis sa se faca rabat la densitatea sipcilor sau panourilor montate, deoarece acest lucru pune in pericol calitatea pe care invelitoarea acoperisului trebuie sa o ofere cladirii. Va prezentam in continuare doua dintre cele mai des utilizate materiale pentru construirea de astereala acoperisuri:
- Scandura – Scandura pentru astereala acoperis trebuie sa fie uscata si trasa pentru a putea fi folosita eficient pe ambele parti. In privinta grosimii acestor scanduri, acestea trebuie sa aiba o grosime de la 2 pana la 32 mm si o latime cuprinsa intre 10 si 30 cm. Este recomadat ca latimea sa nu depaseasca 15 cm si grosimea 24 mm pentru a fi evitat efectul de tornsiune in caz de vanturi puternice. Cu cat suprafata acoperisului este mai mare si zona de constructie este intr-o arie meteo cu potential de vreme rea, cu atat veti folosi scandura pentru astereala acoperis cu dimensiuni mai mari. Chiar daca productivitatea de punere in opera nu este deosebita, orice astereala acoperisuri din scanduri uscate isi va indeplini cu brio rolul. In functie de invelitoare, suprafata de astereala acoperis poate fi montata cu spatii intre scanduri sau cu scandurile lipite una de cealalta;
- Placi OSB – Placile din PSB sunt tot mai des folosite cand se contruiesc astereli pentru acoperisuri. Sunt disponibile doua tipuri de placi din OSB. Cele clasice, tip panou, si cele de tip nut si feder. Este evident ca ultimele sunt net mai productive in comparatie cu cele tip panou si, cu siguranta, fata de scandura din lemn. In plus, este realizata o astereala acoperis perfect plana si care va asigura un plus de izolatie fonica si termica pentru cladire.
In practica, se va lua in calcul si pretul pentru aceste materiale. Daca fondurile nu reprezinta o problema, constructorii profesionisti recomanda montarea de astereala acoperis din placi OSB. Cu toate acestea, daca manopera si scandurile din lemn sunt de cea mai buna calitatea, nu exista niciun pericol sa construiti astfel astereli acoperisuri.

Cum se realizeaza o astereala?
Tehnologia de realizare pentru o astereala acoperis este, in principiu, asemanatoare, indiferent de materialul care se utilizeaza. Scopurile sunt crearea unui suport stabil si rezistent pentru invelitoare si rigidizarea sarpantei.
Cu toate acestea, exista diferente de luat in considerare in privinta productivitatii si a pierderilor de material in procesul de punere in opera la o astereala acoperisuri. Vom prezenta in continuare care sunt pasii de executie si detalii despre materialele ce poti fi folosite:
- Pregatirea materialului – In proiectul de executie este definit clar materialul pentru astereala acoperisului. Daca se folosesc scanduri din lemn, trebuie verificat ca lemnul sa fie perfect uscat si dimensiunile scandurilor sa fie pe cat posibil egale. Daca folositi OSB, este foarte util sa alegeti varianta nut si feder, in special cand sub astereala va exista un spatiu destinat locuirii (mansarda locuibila);
- Montajul – Primul rand de astereala acoperis se fixeaza pe linia streasinei. Fixarea se realizeaza in cuie, a caror dimensiune nu trebuie sa depaseasca grosimea scandurii (placii OSB) si a capriorului in care se face fixarea. La contactul cu capriorii, sunt suficiente cate trei cuie pentru fiecare scandura sau placa OSB;
- Debitarea materialului – Taierea scandurilor la dimensiunea potrivita se realizeaza pe masura ce lucrarea inainteaza. Cand se lucreaza cu scandura vor exista pierderi, insa debitarea este mai usoara si se poate realiza chiar pe acoperis. Daca sub astereala acoperisuri se vor amenaja incaperi de locuit, este util ca scandurile sa fie trase. Cand se lucreaza cu placi din OSB debitarea se face la sol;
- Timp de lucru – Profitati de avantajul oferit de OSB. Placile clasice, sau cele de tip nut si feder sunt cele mai productive. Pentru aceeasi suprafata, s-a testat montarea de astereala acoperis si s-a constatat ca placile OSB nut si feder se monteaza cu cel putin 30% mai rapid fata de placile clasice si de cel putin doua ori mai rapid in comparatie cu scandura.
Chiar daca exista proiecte care nu folosesc astereala acoperis, este totusi recomandat ca aceasta parte a constructiei sa fie realizata. Suportul pe care il va oferi ofera beneficii in ceea ce priveste stabilitatea invelitorii, precum si un plus de izolatie termica si fonica pentru camerele de sub acoperis, sau pentru mansarde.

Sfaturi pentru a realiza o astereala corect
Din cele prezentate deja, reise faptul ca o astereala acoperis reprezinta o parte importanta de constuctie pentru finalizarea unui acoperis durabil. Pentru a o pune in opera intr-o modalitate corecta si cu consum redus de materiale, va prezentam cateva sfaturi pe care le puteti urmari atunci cand o echipa profesionista le executa:
- Sortarea materialului – Este cunoscut faptul ca multe dintre scandurile utilizate in procesul de construire al unei cladiri sunt ulterior valorificate prin includerea lor in astereala acoperis. Metoda este agreata inclusiv de montatorii profesionisti de astereala acoperisuri, insa materialul trebuie sortat cu atentie. Se vor evita scandurile degadate, fisurate, cu noduri multiple, murdare sau umede;
- Materiale consumabile – Pentru fixare se vor folosi cuie noi si pe cat posibil varianta de cuie striate antismulgere. Se va evita baterea de cuie indoite sau ruginite. Scopul urmarit este ca fiecare scandura sau placa OSB sa ramana perfect fixata pe pozitie;
- Planeitate – Folositi material de calitate, din toate punctele de vedere. Planeitatea pentru o astereala acoperis joaca un rol deosebit de important pentru rezultatul final obtinut dupa instalarea invelitorii;
- Montare pe vreme buna – Planificati instalarea de astereala acoperis atunci cand vremea este buna si exista sanse reale ca invelitoarea sa fie instalata cat mai curand.
Oricare dintre aceste masuri de siguranta contribuie la finalizarea intr-un termen rezonabil a unor suprafete mari de astereala acoperisuri. Cea mai buna varianta, pentru ca beneficiile sa fie garantate, este sa contractati lucrari de ridicare a acoperisurilor cu o firma specializata.
Includerea de astereala acoperisuri drept suport pentru folia anticondens si invelitori reprezinta o lucrare simplu de realizat si care contribuie la rigidizarea intregii structuri a partii superioare a unei cladiri. Chiar daca costul pentru materiale de calitate se va adauga la pretul final, pe termen lung, beneficiile se vor resimti in:
- Confort al locuirii;
- Durabilitate si rezistenta la factorii meteo;
- Indepartarea in timp a necesitatii unor interventii asupra invelitorii si chiar a structurii de baza a acoperisului;
- Aspectul estetic deosebit oferit de un acoperis perfect plan.
Firme recomandate. Promovat
Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.